15-TA MEĐUNARODNA NAGRADA ZA “SOLDIERS’ LOVES FOREVER“ ŽELJKA MIRKOVIĆA

 

„Soldiers’ loves forever“ ili „Vojničke ljubavi zauvek“ je film u režiji i po scenariju Željka Mirkovića, dipl. reditelja Akademije umetnosti u Beogradu koji je osvojio 15 međunarodnih nagrada.

Petnaesta nagrada bila je na Frida Film Festivalu, u avgustu 2023. godine, u Veroni i Parizu.

Naraciju u ovom dokumentarcu radio je Aleksandar Gligorić, naš dipl. glumac, a snimanje i dizajn zvuka Boris Šurlan, dipl. muzički producent i dizajner zvuka i profesor Akademije umetnosti u Beogradu.

„Pre dvadeset godina, nakon završenih osnovnih studija filmske i televizijske režije, drugi deo vojnog roka proveo sam u ‘Zastava filmu’”, objašnjava Mirković i dodaje da je svoj prvi film „Vojnička ljubav” snimio dok je bio na službi. Film je snimio o svojim drugovima, mladićima različitih sudbina, iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, neposredno posle NATO bombardovanja 1999. godine. “Ovi mladići živeli su svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti na jedinstven način. Dvadeset i više godina kasnije, odlučio sam da potražim ove momke i napravim priču o njima i njihovim vrednostima danas, nakon toliko vremena”, ističe naš dip. reditelj.