“48 DANA” EMILIJE GAŠIĆ U ZVANIČNOJ SELEKCIJI MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA U ROTERDAMU

Film „48 dana“ Emilije Gašić, dipl. rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu je ove godine u zvaničnoj selekciji Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu 2024. /IFFR/.

U filmu igra i Milica Gicić, naša apsolventkinja glume.

Film „48 dana“ se fokusira na ženu srednjih godina koja prolazi kroz promene bez podrške svojih najmilijih i zdravstvenog sistema. Očajna, obraća se za pomoć starijoj ženi, narodnoj isceliteljki iz obližnjeg sela. Uskoro od nje traže da izvrši niz rituala kako bi skinula navodnu kletvu.

„Srbija ima tako specifičnu mitologiju i narodne priče. Njena kultura je plodno tle za ove vrste filmova. Želim da spojim žanrove da bih ispričala neispričane priče – baš kao u mom debitantskom filmu ’78 dana’.“, izjavila je Emilija Gašić u intervjuu za portal https://variety.com/2024/film/global/78-days-emilija-gasic-witches-1235896260/

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od najprestižnijih filmskih festivala u svetu i najpoznatiji inkubator za nove filmske autore. Takmičarski program (Tiger Competition) rezervisan je za prve i druge filmove novih autora.

Unutar festivala, osim Tiger Competitiona, postoji još niz drugih programa, a posebno valja istaknuti i najveći međunarodni ko-produkcijski market za filmske projekte u svetu – CineMart.