Akademija umetnosti obeležila  krsnu slavu – Svetog Jovana Zlatoustog

Akademija umetnosti u Beogradu obeležila je svoju krsnu slavu Svetog Jovana Zlatoustog u ponedeljak, 26. novembra 2018., u prisustvu crkvenih velikodostojnika, i predstavnika naučnog, javnog, kulturnog i privrednog života.

Obred rezanja slavskog kolača obavio je vladika Stefan, vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, u prostorijama Akademije umetnosti, u Nemanjinoj 28, u 13 časova. Obredu su prisutvovali i starešina Saborne crkve protojerej Petar Lukić  i otac Milan iz Vaznesenjske crkve.

Obeležavanje krsne slave uveličalo je pojanje Ekumenskog muškog hora pod dirigentskom upravom Bratislava Prokića.

U prijatnoj i svečanoj slavskoj atmosferi sklopila su se nova poznanstva, potvrdila prijateljstva i još jednom utemeljen put visokih etičkih i obrazovnih vrednosti kojima Akademija umetnosti teži od svog osnivanja.

Sveti Jovan Zlatousti jedan je od najčuvenijih propovednika u istoriji Crkve, veliki podvižnik i reformator koji je sastavio liturgiju koja se i danas služi, a Crkvi ostavio mnoge dragocene knjige svojih beseda.

Akademija umetnosti je izabrala ovog svetitelja za svog zaštitnika i svakog 26. novembra tradicionalno obeležava svoju krsnu slavu.

FOTOGRAFIJE: ZAGORKA VUKOVIĆ/ PETAR JOVANOVIĆ

Leave a comment