Akademija umetnosti u KCB-u

Pred prepunom bioskopskom salom Dvorane Kulturnog centra Beograda, u četvrtak 14.12. 2017. godine, Akademija umetnosti je obeležila svoju 23. godinu postojanja prikazavši prošlogodišnju filmsku produkciju studenata II godine režije. Obrativši se publici pre svega kao obrazovna ustanova koja prati procese učenja, saznavanja i sazrevanja mladog umetnika, sa Akademije umetnosti su za ovu priliku, umesto očekivanih odabrani diplomskih ili najnagradjivanijih filmova, odabrani dokumentarni i igrani filmovi mladih kolega.
Posebno zadovoljstvo domaćinima je pričinilo prisustvo učenika brojnih gimnazija i srednjih škola koji su sa događaja otišli zadovoljni, ali i inspirisani da pođu putem realizacije svojih snova i planova.
Proglašeni su “Najstudenti” iz generacije 2016-2017. kojima su priznanja u statuete uručili direktor i osnivač Akademije umetnosti u Beogradu gospodin Dušan Đoković, dekan Akademije umetnosti Dragan Elčić i prodekan za nastavu Akademije umetnosti Milica Đurov.
 
Produkcija u umetnosti i medijima- Ivana Čvorović
Katedra za produkciju u umetnosti i medijima proglašava Ivanu Čvorović za najboljeg studenta Produkcije u školskoj 2016/2017. godini.
Ivana Čvorović, rođena 1995. godine u Beogradu, završila je IX Beogradsku gimnaziju prirodno-matematičkog usmerenja, a trenutno je student završne godine produkcije u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti gde obavlja i funkciju studenta prodekana.
Kao organizator međunarodne razmene studenata Akademije umetnosti u Beogradu sa Visokom državnom školom za film, TV i pozorište iz Lođa i volonter studentskih projekata, sticala je znanja i veštine sa radom u kolektivu.
Takođe je dala svoj volonterski doprinos u organizaciji svečane proslave dvadesetogodišnjice rada Akademije umetnosti u Narodnom pozorištu 2015. godine.
Kao menadžer produkcije dugometražnog filma “Grubi rez” u režiji Koste Đorđevića, ističe važnost angažovanja studenata i mladih profesionalaca u domenu umetnosti i veruje da je sticanje iskustva neophodno za razvoj i karijere i ličnosti pojedinca.
Za vreme studiranja zavolela je fotografiju i posvećena njoj nastoji u tome da razvije sopstveni vizuelni stil.
Na osnovu svega izloženog, Katedra za produkciju u umetnosti i medijima smatra da Ivana Čvorović u potpunosti zaslužuje ovu prestižnu nagradu i sa velikim zadovoljstvom je proglašava najboljim studentom Produkcije u školskoj 2016/2017 god.
Fotografija i kamera- Nemanja Stojković
Kao najbolji student treće godine, odseka Kamera i fotografija, izabran je Nemanja Stojković.
Nemanja se istakao kao vredan, talentovan i angažovan student, koji na vreme i sa velikim entuzijazmom obavlja zadatke i vežbe, uvek sa izvanrednim rezultatima. Iako su mnoge njegove kolege kreativno i uspešno odgovarali na zadate teme, Nemanja se izdvojio sa svojim podrobnim, detaljnim i inovativnim pristupom propraćenim izuzetnim tehničkim umećem. On je, pored svojih fakultetskih obaveza, izdvajao svoje slobodno vreme kako bi učestvovao u organizaciji programa Filmskog kluba Akademije umetnosti i animirao studente da učestvuju u ovom projektu. Nemanja je iz ovih razloga na profesore ostavio utisak profesionalnosti, pokazavši se istovremeno kao kreativan, ambiciozan i savestan mladi čovek.
Muzička produkcija i dizajn zvuka- Mateja Dobrodolac
Mateja Dobrodolac je jedan od najmlađih studenata koji su upisali smer Muzička produkcija i dizajn zvuka na Akademiji umetnosti. Nakon završene druge godine srednje škole položio je prijemni ispit i upisao Akademiju, koju je pohađao paralelno sa srednjom školom.
Mateja je posvećen student. Ne izostaje sa predavanja. Odgovoran je i kolegijalan. Uvek ima pitanja za svoje profesore, konstantno želeći da proširi svoje znanje, o čemu svedoči njegov prosek ocena koji iznosi 9,58.
Tokom studija radio je snimanje, dizajn i miks zvuka za više studentskih filmova, kao i snimanje, montažu dijaloga i nahsinhronizacije za reklamu Akademije umetnosti „Maštaj više! Maštaj bolje!“ Bavi se snimanjem i miksom muzike različitih žanrova, kao i live looping performansom. Komponovao je muziku i uradio kompletnu postprodukciju zvuka za promotivni materijal kompanije „Jugoimport“, kao i za „Etar film“ showreel. Radio je kao inženjer zvuka u više beogradskih klubova i na modnoj manifestaciji BAFE.
Član je udruženja audio inženjera AES, na čijoj je konferenciji bio u Berlinu 2017. godine.
Katedra za muzičku produkciju i dizajn zvuka ponosno dodeljuje nagradu za najstudenta Mateji Dobrodolcu.
 
Ftv montaža- Andrej Križan
Energičan, vredan, uporan. Tokom dosadašnjih studija ANDREJ KRIŽAN pokazao je izuzetan odnos prema radu i ostvario odlične rezultate kako na polju praktične, tako I teorijske nastave.
Andrej se posebno istakao u saradnji sa studentima drugih katedri, kojima je postao nezamenljiv saradnik, dajući autorski doprinos desetinama studenskih filmova u kojima je učestvovao.
Gluma- Aleksandar Stojmenovski
Aleksandar Stoimenovski je izuzetno harizmatičan, kreativan, vredan, i požrtvovan student.
Njegova upronost da prebrodi prepreku, ma koliko ona delovala nesavladivo, je dirljiva. On uspeva da isprati kritiku profesora ali da u isto vreme ostane dosledan svom umetničkom izrazu.
Aleksandar je izuzetno radoznao student koji svoju potrebu za usavršavanjem nalazi i van nastavnog plana akademije. Zbog toga je njegovo scensko oružje bogatog spektra.
On je student koji prati svoj instinkt, razmišlja savremeno, van okvira, i povezuje različite umetničke discipline u traganju za autentičnim scenskim izrazom pri tumačenju svojih glumačkih zadataka.
Ftv režija- Jovan Dopuđ
Jovan Dopuđ je student treće godine Akademije umetnosti u Beogradu, pripada generaciji studenata, koji svojim naročitim talentom i odnosom prema nastavi, izrasta u jednu od najboljih studenata ne samo na klasi i Katedri za FTV režiju, već Akademije umetnosti upšte.
Još tokom studija na prvoj i drugoj godini, njegovi studenstski radovi skrenuli su veliku pažnju medija i javnosti. Tokom dosadašnjeg studiranja na Akademiji Umetnosti u Beogradu snimio je dva igrana filma ‘Imati ili biti’ i ‘Gorak šećer’ i jedan dokumetarni film „Obeleženi”. Posebno treba istaci njegov dokumentarni film „Obeleženi“, sigurno jedan od najboljih studenstkih filmova do sada.
Bavio se i amaterskim filmom pre fakulteta, tada je snimio dva filma “Pronadji me” i “Oženi se mlad, razvedi se mlađi”.
Jovan se posebno izdvaja po svojoj kolegijalnosti, posvećenosti I odgovornosti u radu. Sve to nosi iz porodičnog  pedigrea i iskustva koja je sticao pomažući ocu u biznisu. Bavio se i bavi sportom i muzikom.
Svira gitaru u bendu “Snaf Tuff”.
Jovan svoj talenat potvrđuje u gotovo svim žanrovima, ne samo filmskoj i televizijskoj već i u radiofonskoj i pozorišnoj režiji. Na pitanje, kako bi predstavio sebe, citirao je našu veliku rediteljku Soju Jovanović: U životu ništa nije nemoguće, opravdanja nema”.
Na svečanosti u Kulturnom centru Beograda dodeljene su i  diplome studentima koji su u školskoj 2017. godini diplomirali glumu, režiju, dramaturgiju, produkciju u umetnosti i medijima, fotografiju i kameru, produkciju i dizajn zvuka, kao i master studentima.