petrovic@akademijaumetnosti.edu.rs

Uža naučna odnosno umetnička oblast: Dramske i audiovizuelne umetnosti – Režija

Dejan Petrović je rođen u Užicu 1974. godine. Diplomirao je Televizijsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu. Redovni profesor na studijskom programu Filmska i televizijska režija i montaža i šef Katedre TV režije.
Scenarista je i reditelj nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova (San jednog deltaDahRukama kroz životBogojavljenska noćLinijaPoslednja stanica, Restart), promotivnih filmova (Na sopstveni pogon, Crossspa itd.), reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju.

Bio je pomoćnik reditelja u igranom filmu Boje vremena, snimljenom u italijansko-rusko-srpskoj koprodukciji.

U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji oko četrdeset kratkometražnih dokumentarnih filmova i jednog srednjemetražnog dokumentarnog  filma.

Producent, scenarista i reditelj je tri dokumentarne televizijske serije, koje su snimljene uz podršku Ministarstva kulture i informisanja (AfirmatorPogled preko i Iskorak).  Takođe, u svojstvu scenariste, reditelja i producenta, učestvovao u produkciji dokumentarnog filma Restart koji je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije, 2014. godine. Trenutno učestvuje u produkciji kratkometražnog dokumentarnog filma Osuđen da bude slobodan, podržanog na konkursu Filmskog centra Srbije u 2015. godini.

Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra  Filmart , u okviru koga se realizuje nekoliko projekata: Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija, Međunarodni masterklas dokumentarnog filma  Interdoc, Filmski edukativni centar Interakcija,  Filmska kultura za studente učiteljskih fakulteta, projekat „Fotodokumenti”, Ideja – NE – realizacija.

Bio je predavač i moderator na nekoliko radionica u okviru projekata realizovanih u zemlji i inostranstvu (Filmske radionice u Centru za prava deteta, Dečiji centar Užice – Užice, 2001, Patch TV – Zagreb/Sarajevo/Beograd, 2007,Predstavljanje MSFK Interakcija na VGIK-u – Moskva, 2010,  Predstavljanje Masterklasa Interdoc  – Saratovski državni univerzitet – Saratov/Rusija, 2013).

Kao član programskog Saveta učestvovao u realizaciji projekta Otvoreni put E-761 – podržanog od Švajcarskog programa za kulturu Prohelvetia.

Takođe, kao član žirija učestvovao na nekoliko filmskih festivala. U svojstvu člana pičing komisije, učestvovao u realizaciji kampa Slobodna zona Junior.

Član je udruženja DOKSRBIJA – Dokumentarista Srbije.

Dobitnik nekoliko nagrada  na filmskim festivalima: nagrada Zlatni vitez za film Dah, Rusija 2001, nagrada Bronzani vitez za film San jednog dleta, Rusija 2000., nagrada Bronzani vitez za film Restart na Festivalu Zlatni vitez, Rusija, 2015., Zlatna medalja Beograda za najbolji scenario na 62. BFDKF za film Restart, Srbija, 2015. , Specijalna nagrada za film Restart na Filmskom festivalu Prvi kadar, BIH, 2015.). Dobitnik priznanja „Tori Janković“ za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji / KRAF – Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma – Kragujevac 2013.

Njegova dva poslednja dokumentarca, Isti (2017) i Prilagođeni (2021), koji su premijerno prikazani na festivali IDFA, do sada su  osvojila više od 25 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Leave a comment