Bašta Akademije među najlepšima u Beogradu

Bašta Akademije umetnosti dobila je poziv da učestvuje na takmičarskom konkursu “Moje dvorište – mala pluća grada” u organizaciji Saveta za ekologiju SO Stari grad i ekološke radionice Olga Poznatov, i osvojila II mesto u kategoriji Najlepše dvorište poslovnog prostora.
Bašta Akademije umetnosti (Balkanska 21) učestvovala je na takmičarskom konkursu Moje dvorište – mala pluća grada , koji su, u okviru gradske akcije Za zeleniji Beograd, organizovali Savet za ekologiju SO Stari grad i ekološka radionica Olga Poznatov. Dvorište u Balkanskoj 21 osvojilo je II mesto u kategoriji Najlepše dvorište poslovnog prostora, odmah nakon Ruskog cara. Pobednici su proglašeni 27. juna 2008. godine u Kući Аure Jakšića u Skadarliji, gde im je Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, uručila diplome, statuete Dživdžana i prigodne poklone.
Fakultet umetnosti Akademija umetnosti osnovan je 1995. godine i za sve vreme svog postojanja trudio se da obezbedi što kvalitetniji, a potom i što prijatniji ambijent u kome će učiti, raditi i stasavati nove generacije studenata. Akademija umetnosti ima 10 katedri i locirana je na nekoliko mesta u gradu.Lokacija koju bismo želeli posebno da istaknemo nalazi se u Balkanskoj 21. Uložen je veliki trud da se od jednog prostora u centru grada, koji je bio potpuno zaboravljen i zapostavljen, uredi mesto koje će, pre svega, biti prijatan ambijent našim studentima i profesorima.
Nakon 6 godina, danas u Balkanskoj 21 postoje potpuno opremljeni studio kamere, studio za obradu zvuka, studio fotografije i galerija. (O izgledu Balkanske 21 nekad i sad govore i video snimci koji su nam veoma dragoceni). U središtu ovih prostora nalazi se prostrano dvorište koje koristimo, pre svega, za druženje profesora i studenata, kao i za različite manifestacije, otvaranja izložbi, projekcije filmova, dodeljivanje nagrada najboljim studentima…
Po dobijanju poslovnog prostora od opštine Stari grad, Akademija umetnosti uvela je struju, vodu, kanalizacionu mrežu, asfaltirala staze za kola, podigla ograde, postavila kandelabre i klupe. U okviru parkovskog dela zasadili smo travu, drveće i cveće. Uz sva ova ulaganja, Akademija plaća i osobu koja redovno održava i neguje park. Ovo dvorište ne postoji samo radi naših studenata nego i na radost Beograđana.

Leave a comment