Bivši studenti Akademije umetnosti na festivalu IDFA u Amsterdamu

Nakon velikog uspeha koji je na festivalu IDFA u Amsterdamu prošle godine ostvario film “Druga strana svega” rediteljke Mile Turajlić, i ove godine u glavnom takmičarskom i pratećim programima naći će se autori i svršeni studenti iz Srbije, i sa Akademije umetnosti u Beogradu.

Mladi talenti, reditelj Danilo Ceković, svršeni student režije Akademije umetnosti, i montažerka Ana Ristović prisustvovaće IDFAcademy programu, nakon što je IDFA proglasila projekat “Dnevnik ozbiljnog prestupnika” za najbolji projekat Rough Cut Boutique programa na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu.

Na isti IDFA program primljen je i reditelj-producent Miloš Ljubomirović, autor projekta “Nemoj da se vraćaš”.

U glavnom međunarodnom takmičarskom programu za srednjemetražne dokumentarne filmove (International Competition for Mid-length Documentary) svoju premijeru imaće film “Wongar” rediteljke Andrijane Stojković. Ovaj film je domaću premijeru imao na ovogodišnjem Martovskom festivalu, na kome je osvojio Grand Prix za najbolji film.

Pored toga, u selekciji najboljih festivalskih filmova (Best of Fests) na IDFA festivalu nalazi se i film reditelja Mladena Kovačevića “4 godine u 10 minuta”.

Pored već pomenutih autora i producenata, domaću delegaciju na IDFA činiće: Iva Plemić, producent, Miroslav Mogorović, producent, Žoao Ribeiro, snimatelj, M. Cem Oztifekči, montažer i distributer, Mira Janjetović, glumica, Ana Otašević, predsednica IO DokSrbija, i Biljana Tutorov, rediteljka i producent.

Na čelu delegacije biće direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić, a koordinator delegacije je dr Jovana Nikolić, profesor Akademije umetnosti u Beogradu.

Filmski centar Srbije biće domaćin Forum ručka na glavnom događaju IDFA marketa 20. novembra 2018. godine.