Na konkursu MEDIA Kreativna Evropa najveći iznos dodeljen saradniku AU Vojinu Vasoviću

Na konkursu programa MEDIA Kreativna Evropa u kategoriji razvoja pojedinačnih projekata u drugom roku za prijavu, najveći iznos dobio je Vojin Vasović bivši student režije, sada saradnik u nastavi Akademije umetnosti u Beogradu, za projekat dugometražnog animiranog filma “Bio dvaput jedan kralj”.

Od ukupno 11 projektnih aplikacija, Srbija na ovom konkursu ima četiri uspešna projekta, a po prvi put je podržan i projekat animiranog filma, upravo za film Vojina Vasovića i to iznosom od 60.000 evra.

Kratki animirani film “Bio dvaput jedan kralj”, čija priča će se razviti u dugometražni animirani, je priča o kralju koji ima podvojenu ličnost, u jednom svetu živi Kralj Ratnik, snažni i neustrašivi vojskovođa koji želi da osvoji svet. Sa druge strane je Kralj Pesnik, kralj gracioznih manira koji takođe želi da osvoji svet, ali svojim rimama i stihovima. Jedini problem koji imaju ova dva kralja je što su oni zapravo jedan kralj koji očajnički pokušava da se otarasi samog sebe – objasnio je svojevremeno Vojin Vasović priču o svom animiranom filmu.

Kratki animirani film “Bio dvaput jedan kralj” do sada je uspešno prikazan na više od 60 svetskih festivala, a dobio više od 20. nagrada.

Pored filma Vojina Vasovića, podržani su i sledeći projekti:

“Tetke” Biljane Tutorov – 25.000 evra, dokumentarni film;

“Žal” Koste Đorđevića – 30.000 evra, dugometražni igrani film;

“Mit o pravom čoveku” Milice Lee Filipovski, 30.000 evra – dugometražni igrani film.