Čuvena Poljska nacionalna škola za film, TV i pozorište gost Akademije umetnosti

Studenti glume i profesori čuvene Poljske nacionalne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa biće gosti Akademije umetnosti u Beogradu od 17-19. decembar 2018. godine.

Tokom svog boravka odigraće predstavu „Buđenje proleća“ Franka Vedekinda na Novoj sceni Zvezdara teatra u ponedeljak, 17. decembra 2018, u 20 časova, a istog dana u sali Sinema kafeu Akademije 28 (Nemanjina 28) biće prikazan film “Manument”  rediteljke Jagode Šelc.

U utorak, 18. decembra na Akademiji umetnosti će gostima iz Lođa biti prikazan film “Horizont” Svete Dragomirovića, nakon koga će biti organizovana filmska radionica.

Gosti iz akademije u Lođu će tokom svog boravka obići Narodno pozorište i Muzej Jugoslovenske kinoteke.

Akademija umetnosti u Beogradu i Poljska nacionalna škola za film, televiziju i pozorište iz Lođa imaju Protokol o saradnji i ovo je druga poseta naših kolega iz Poljske.


Osnovana 1948. godine, Poljska nacionalna škola za film, televiziju i pozorište danas važi za jednu od najprestižnijih škola filma u svetu. Jedna je i od najstarijih filmskih škola na svetu, koja kroz svoju praktičnu nastavu godišnje producira oko 300 filmova različitih žanrova.
U svojoj 68 godina dugoj tradiciji Nacionalna škola nagrađena je najvišim svetskim priznanjima i nagradama na najvećim i najznačajnijim filmskim festivalima u svetu, tri Oskara Američke filmske akademije, tri najviša priznanja na Filmskom festivalu u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Mlade umetnike iz čitavog sveta obrazuje u umetničkim oblastima: kamera, animacija, fotografija, scenario, režija, gluma i produkcija.
Predavači i profesori na su najeminentnija imena iz oblasti audio vizuelnih umetnosti poput čuvenih: Andreja Vajde, Romana Polanskog, Jeržija Kavaleroviča, Vitoria Storaroa, Jeržya Mieržejevskog, Martina Skorsezea, Mihaela Hanekea i mnogih drugih.

O predstavi “Buđenje proleća”:

Frank Vedekind napisao je “Buđenje proleća” 1981. godine. Kritičari su bili šokirani i premijera se nije dogodila. Narednih petanest godina, cenzori su pažljivo pratili Vedekinda. Predstava postavljena 1906. godine  šokirala je beskompromisnim kritikama savremenog morala, čime se izdigla tema ljudske seksualnosti, koja je možda dovela do tragedije. Danas tekst više nije šokantan, ali uprkos svojoj starosti, savremenog je ukusa.

“Buđenje proleća”, diplomska predstava studenata Akademije u Lođu, izvedena je prvi put pre godinu dana, u decembru 2017. godine na Međunarodnom festivalu dramskih škola u Rabatu, Maroko, gde je autorski tim nagrađen sa tri nagrade. U maju ove godine, osvojili su Grand Prix na 36. Festivalu dramskih škola cele Poljske.

Leave a comment