DIPLOMCI I STUDENTI AKADEMIJE PREMIJERNO U PREDSTAVI “SIRANO“ U JDP-u

 

Premijera predstave „Sirano“ u režiji Gorčina Stojanvića održana je 19. marta 2024. godine na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U ovoj predstavi angažovani su diplomirani glumci i studenti glume Akademije umetnosti u Beogradu: Nina Martinović, Stefan Jevtović, Teodor Vinčić, Luka Antonijević, Luka Sević, Ana Marija Stamenković, Sara Pavlović, Katarina Veljović, Ivan Blagojević i Luka Radosavljević. Jednu od uloga tumači i naš profesor glume Nebojša Milovanović.

Mnoštvo je pitanja na koje ovaj komad koji je dugo pripreman traga za odgovorima.

Slavni Rostanov nosonja simbol je večite čovekove potrage za slobodom i ljubavlju. Je li moguće imati oboje? Da li je sloboda stvar srca, a ljubav dejstvo uma? Može li se biti istinski slobodan bez ljubavi? Je li moguća ljubav bez slobode? Postoji li istinska ljubav ili je i ona misaoni proizvod? Žrtvovati ljubav zbog slobode ili slobodu zbog ljubavi, šta je više svojstveno čoveku? Da li izuzetan pojedinac ima pravo na potpuno ostvarenje obeju ideala? Mora li se birati između ljubavi i slobode? Jesu li lepota i ljubav u proporcionalnom ili obrnuto proporcionalnom odnosu? Da li je sloboda lepota ili nužnost istinskog ljudskog postojanja? U svetu opterećenom dobrovoljnim bekstvom od slobode, da li je umeće ljubavi nužno ili uopšte moguće kao realizacija pune ljudskosti? Adaptacija reditelja ide ovim tragom, postavljajući i večito starozavetno pitanje – je li sve taština nad taštinama i muka duhu?