DIPLOMCI, STUDENTI I PROFESORI AKADEMIJE U SERIJI “NEČISTA KRV” NA RTS 1

 

Živopisni likovi Bore Stankovića vratili su se na male ekrane u dugo očekivanoj seriji “Nečista krv”, koju je publika premijerno gledala za vikend, 04. i 05. decembra 2021. godine, na prvom programu Radio televizije Srbije od 20 časova.

Serija koju potpisuje dipl. reditelj Akademije umetnosti u Beogradu, Goran Stanković, biće emitovana svakog vikenda u narednih mesec dana.

Nečista krv” obuhvata skoro čitav opus Bore Stankovića – i pripovetke i drame i romane. Iz toga je nastala razgranata porodična saga koja povezuje period od četrdeset godina, a u čiju realizaciju je uključeno mnogo diplomaca i studenata naše Akademije.

Uloge su poverene našim dipl. glumcima, studentima i profesorima: Milici Gojković, Miljani Kravić, Savi Stojanoviću, Mladenu Leru, Mirjani Đurđević, Aleksandru Stojkoviću, Milici Stefanović, Dimitriju Stajiću, Milivoju Stanimiroviću i Bojanu Žiroviću.

 

Iza kamere bio je naš dipl. filmski i televizijski snimatelj Matija Muniza Petrović, a za Digital craft bila je zadužena naša Ada Sokolović. Kostime za ovu seriju radila je Marina Medenica Vukasović, prof. Akademije umetnosti u Beogradu.

 

U melodramskom okviru uzbudljive, melanholične istorijske priče u prvom planu su mračna stanja duše i potiskivanje želja Borinih junaka. U seriji “Nečista krv” dočaran je kolorit epohe i ovdašnjeg kulturnog identiteta, a po načinu pripovedanja ima i bajkolikog.

„Nama je bilo najvažnije da taj duh Bore Stankovića uspemo da prenesemo. On je jako težak pisac za ekranizaciju, zato što je on neko ko je začetnik psihološkog romana kod nas. Publika može da očekuje ono što nije očekivala”, istakao je reditelj Goran Stanković.

“Nečista krv” – saga o Hadži Trifunu i njegovim potomcima, kreativni je i produkcioni podvig, koji donosi nešto zaista posebno.

Izvor: RTS/Arhiva Akademije umetnosti u Beogradu