"Drugi susret" u konkurenciji za Oskara za dokumentarni film

"Drugi susret" (režija: A1eljko Mirković)Lepe vesti stižu iz Los Anđelesa: Američka Akademija filmske umetnosti i nauke (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS) prihvatila je kandidaturu dokumentarnog filma “Drugi susret” reditelja Željka Mirkovića, studenta prve generacije TV režije na Akademiji umetnosti, za Oskara 2014 u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.

Nakon bioskopskih prikazivanja u Njujorku i Los Anđelesu i kritika u brojnim američkim novinama i časopisima (New York Times, Los Angeles Times, Village Voice, LA Weekly, itd.), ostvarenje “Drugi susret”, realizovano u produkciji Optimistic filma, zadovoljilo je sve potrebne uslove i steklo priliku da se takmiči za najprestižniju svetsku filmsku nagradu.

“U film je uloženo pet godina iskrene energije i posvećenog rada, jer su naše tri porodice – Zoltanova, Dejlova i moja – verovale da vrednosti o kojima film govori, kao što su porodica i mir, zaslužuju da budu globalno prepoznate kao vrednosti koje trajno nadahnjuju ljude. Nadam se će i komisija koja dalje određuje sudbinu kandidature za Oskara takođe tako sagledati film i da će se ‘Drugi susret’ na kraju naći među pet nominovanih”, rekao je reditelj i producent Željko Mirković.

Film donosi emotivnu ljudsku priču o jedinstvenom susretu Dejla Zelkoa, pilota američke vojske, i Zoltana Danija, oficira Jugoslovenske vojske koji je komandovao jedinicom koja je oborila Zelkoov avion, 12 godina nakon njihovog prvog susreta na radaru.

Snimanje filma “Drugi susret” finansirali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Abasada SAD u Srbiji, Balkanski fond za demokratiju i Grad Niš. Pomogle su i opštine Kovin, Apatin, Pantelej i Medijana, kao i sponozori Jablanica i Ekupi, a zvanično su ga podržali Kabinet predsednika Republike Srbije, Ministarstvo odbrane Republike Srbije i ambasade Češke i Holandije.

 

"Drugi susret" (režija: A1eljko Mirković)

 

DRUGI SUSRET / THE SECOND MEETING

Rat je spojio dva čoveka.

Jedan je bio pilot nevidljivog aviona F-117A, drugi vojnik koji ga je oborio. Prvi susret je bio na radaru. Dejl Zelko i Zoltan Dani su odlučili da se sretnu posle 12 godina.

Ljudska priča o jedinstvenom susretu.

Marta 1999 jedan događaj je obišao ceo svet u sekundi: Oboren je „nevidljivi“ F117A. Iza tog događaja stoje dva glavna aktera: pilot američke vojske i nevidljivog aviona Dejl Zelko i raketaš koji je komandovao jedinicom koja ga je oborila – Zoltan Dani.

Tada niko nije ni znao da je američki pilot jugoslovenskog porekla, a jugoslovenski raketaš mađarskog. Oni su bili u dvema zaraćenim armijama i radili svoj posao. Pilot se katapultirao i pao u mrak, sakrio se u jaruzi i 8 sati strpljivo čekao pomoć. Sa druge strane, raketaš Zoltan Dani je imao razloga za dodatno slavlje, na zastarelom raketnom sistemu, patentirao je malu inovaciju koja mu je pomogla da na radaru vidi do tada „nevidljivi“ stealth. Dejl je čekao u blatu i prisećao se svojih najlepših trenutaka u životu i maštao da se ponovo vrati porodici. Posle 8 sati pomoć je stigla i on je bio spasen. Kada je Zoltan čuo da je pilot na sigurnom, bilo mu je drago da njegove rakete nisu ubile pilota, već su samo onesposobile njegovo vojno sredstvo. Sudbine pilota i raketaša ubrzo nakon toga ponovo su obišle svet.

Dejl Zelko po povratku nije želeo da bude heroj za medije već se posvetio svojoj porodici, a raketaš Zoltan Dani postao je pekar i vratio se svojoj porodici.

Posle 12 godina od ovog događaja ova dvojica junaka rešila su da se vide i upoznaju. Dejl Zelko dolazi u Srbiju da upozna Zoltana Danija i obiđe mesto na kome je njegov avion pao pre 12 godina. Film prati susret bivšeg američkog pilota i bivšeg jugoslovenskog raketaša, njihovih supruga i upoznavanje porodica.

Trejler za film “Drugi susret” Željka Mirkovića

“Ni slutili nismo, na samom početku ovog projekta, da će ova pozitivna akcija dodirnuti toliko ljudi dobre volje, a i ne samo njih. Razumevanje, poštovanje i kompromis među ljudima će uvek dati najbolja rešenja, samo treba biti siguran u sebe i dovoljno uporan da ostali shvate da to stvarno mislimo ozbiljno, to o čemu pričamo. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli ovom projektu i hvala gospodinu A1eljku Mirkoviću, sjajnom reditelju ovoga filma, koji je znao da prepozna ovu poizivnu priču i, naravno, veliko hvala gospodinu Dejlu Zelkou koji je spremno i odlučno ušao s nama u ovaj projekat.” – Zoltan Dani

Posetite sajt Optimistic filma i saznajte više o filmu “Drugi susret”.

Ceo film možete pogledati na sajtu Itunes: https://itunes.apple.com/us/movie/the-second-meeting/id660785694

Leave a comment