Dvanaesta nagrada za film “Isti” Dejana Petrovića!

Dejan Petrović, reditelj i profesor Akademije umetnosti u Beogradu, dobio je svoju 12. nagradu za dokumentarni film “Isti”, ovoga puta na New Balkan Film Festivalu 2018. (BaNeFF 2018) u Stokholmu.

Žiri u sastavu Mikael Rutkaj Hilin, Hakan Pieniovski i Olgica Lindkvist dodelili su prvu nagradu filmi “Isti” Dejana Petrovića uz obrazloženje da “sa prvoklasnim snimateljskim sposobnostima, oštrim okom i doslednom režijom Dejana Petrovića,  ovaj film priča priču o životu u zatvoru. Scene monotonije i rutine pružaju uvid u svakodnevicu, rutinu koja postaje život i kazna u isto vreme.

Kratkometražni dokumentarni film Dejana Petrovića imao je svetsku premijeru u novembru 2017, u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu, festivalu IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) u Amsterdamu. Inače, to što se film našao na ovom festivalu je bio već veliki uspeh. Jer, autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina. Za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima ovog prestižnog festivala prikazano je samo devet dokumentaraca domaćih autora. Regionalna premijera filma je bila u okviru 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, krajem februara u Zagrebu.

Leave a comment