EMISIJE “TREZOR” OD PONEDELJKA 18. MAJA  NA RTS-u POSVEĆENE DUŠANU ĐOKOVIĆU OSNIVAČU AKADEMIJE

 

U znak sećanja na g. Dušana Đokovića, osnivača i dugogodišnjeg predsednika Saveta Akademije umetnosti u Beogradu, Radio televizija Srbije, emitivaće od ponedeljka  18. do 22. maja 2020. godine, svakodnevno,  kultne emisije “Trezor”, povodom dvogodišnjice njegove smrti.

 

Sve emisije posvećene su više nego bogatom životu Dušana Đokovića, njegovom stvaralaštvu, roditeljima i odrastanju u jednoj od najznamenitijih umetničkih porodica u našoj zemlji, filmskim i pozorištnim projektima, a posebno predstavi „Solunci govore“  u produkciji Akademije umetnosti u Beogradu, koju je na scenu Nacionalnog teatra vratio u život nakon nekoliko decenija pauze.

Dušan Đoković (1945. – 2018.), osnovao je 1995. godine, prvu privatnu umetničku Akademiju u Srbiji  i na prostorima zapadnog Balkana, Akademiju umetnosti u Beogradu, visoko-obrazovnu ustanovu u polju dramskih i audio-vizuelnih umetnosti, na kojoj je do sada diplomiralo preko 1450 glumaca, reditelja, producenata, dizajnera zvuka, montažera, fotografa, kamermana, dramaturga…

Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova. Kao producent potpisao je osamnaest igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan u koprodukciji sa Moseksport  filmom.

Dušan Đoković je nosilac velikog broja priznanja za svoj rad, između ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i bio je član Evropske filmske akademije. Osnovao je i Fondaciju “Milan Đoković”, 2005. godine, u znak sećanja na svog oca, dugogodišnjeg upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta i direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Emisije “Trezor”, Redakcije za istoriografiju RTS-a,  od 2002. godine uredjuje i vodi Bojana Andrić.

Leave a comment