FILM KOJI SU PRODUCIRALI NAŠI DIPLOMCI U MoMA MUZEJU I LINKOLN CENTRU U NJUJORKU

 

Film „Da li ste videli ovu ženu“ koji su producirali Čarna Vučinić i Damjan Knežević, dipl. producenti Akademije  umetnosti u Beogradu, imaće američku premijeru na prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku. Projekcije će biti održane u četvrtak, 06. aprila, u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, MoMA, u 20.45 časova i u petak, 07. aprila 2023., u Walter Reade Theater (Lincoln Center), u 18 časova.

Čarna Vučinić, producentkinja filma je povodom američke premijere rekla: “Velika nam je čast što će film iz Srbije biti prikazan u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, u izboru najboljih debitantskih ostvarenja iz celog sveta. Ovo je veoma značajno dostignuće za celokupnu domaću kinematografiju, a očekujemo da će otvoriti vrata i za dalju distribuciju filma u Americi”.

Razgovori posle projekcije filmova u Njujorku biće organizovani u saradnji sa Kontaktom – Udruženjem za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH.

Festival New Directors/New Films osnovan je 1972. godine i predstavlja zajednički projekat MoMA i Filmskog udruženja Lincoln centra u Njujorku. Nastao je sa idejom da prikaže filmove reditelja u usponu od kojih su većina tokom vremena postali poznati i veoma uspešni autori i autorke. Festival je do sada prikazao debitantska ostvarenja Pedra Almodovara, Spajk Lija, Giljerma del Tora, a predstavio je i danas značajne autore kao što su Luka Gvadanjino, Vong Kar-vaj, Mihael Haneke, Agnješka Holand, Keli Rajhart i mnogi drugi.

Sledeća specijalna projekcija u Srbiji (Q&A sa rediteljima Matijom Gluščevićem i Dušanom Zorićem) biće održana u Kulturnom centru Pančeva u subotu, 1. aprila u 20 časova, dok će datum druge specijalne projekcije u Beogradu biti uskoro objavljen.

Svetska premijera filma „Da li ste videli ovu ženu“ održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji. Film je do sada prikazan na nekoliko festivala u svetu i dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku i nagrade Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Jednu od uloga u filmu tumači i naša dipl. glumica Isidora Simijonović.