Gostujuće predavanje „Fandrejzing – projekat ili profesija?“ Barbare Tolevski

Barbara Tolevska, bivša studentkinja Akademija umetnosti u Beogradu, održaće predavanje “Fandrejzing: profesija ili projekat” u utorak, 12. marta 2019. godine, u 13.30 časova, u Plavoj sali u Nemanjinoj 28.

Barbara Tolevski, direktorka za razvoj na Fakultetu za medicinu i stomatologiju Univerziteta u Alberti, Kanada, i alumna katedre Produkcija u umetnsti i medijima Akademije umetnosti, održaće predavanje na temu „Fandrejzing – projekat ili profesija?“.

Ljudi govore o prikupljanju sredstava kao da je to očigledno profesija, jednostavno zato što fandrejzeri rade stručne poslove za definisane ciljeve. Međutim, postoje određene zamke profesionalnosti, kao što je obim znanja koji je potreban, koje fandrejzing ne poseduje. Nije sigurno da je prikupljanje sredstava zapravo profesija. Da li je to bitno? Da, ako problemi sa kojima se suočavaju fandrejzeri – da ih donatori iz organizacije tretiraju kao „nužno zlo“ – proizilaze iz toga što ih ne smatraju „profesionalcima“.

Kratak opis predavanja:

– definicija,

– kratak istorijski pregled,

– osnove profesije fandrejzinga po severno američkom modelu kao najrazvijenijem

– primena fandrejzinga danas u nevladinim organizacijama i medijskoj industiji kroz primere.

Za studente produkcije I, II i III godine predavanje je obavezno u okviru oblasti Produkcija u umetnosti i medijima. Predavanje je otvoreno i za kolege sa drugih smerova.

 

 

BIOGRAFIJA Barbara Tolevski

Barbara Tolevski diplomirala je 2006. godine na Katedri za menadžment u kulturi i umetnosti Akademije umetnosti kao „student generacije“. Uz osnovne studije pohađala je master klasu za filmske producente u Kanu, Francuska 2007, školu režije dokumentarnog filma Atelje Varan Pariz, Srbija 2004, Berlinale Talent Kampus, Nemačka 2003, 2005 i 2006. godine.

Od 2016. godine radi kao direktor za razvoj na Fakultetu za medicinu i stomatologiju, Univerziteta u Alberti, Edmonton, Kanada. Radi kao regionalni direktor za razvoj u Torontu i Montrealu. Za fakultet je do sada obezbedila 5.800.000 dolara u donacijama od filantropa sa kapacitetom davanja od 50.000 dolara i više. Učestvuje u strateškom planiranju za razvoj fakulteta, priprema plan i predloge za finansiranje, pregovara i strukturiše donacije univerzitetu.

Od 2014. do 2016. godine bila je predsednik društva prijatelja Alžira u Beogradu i obavljala posao bilateralne saradnje kroz kreiranje i realizaciju međunarodnih kulturno umetničkih i edukativnih aktivnosti i projekata uključujući autorski projekat „Dani Srbije u Alžiru“.

Od 2008. od 2014. radila je kao organizator u direkciji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. U istom periodu bila je vlasnik i izvršni producent agencije za posredovanje u kulturi i umetnosti Artikultura u okviru koje je organizovala mnoge kulturno umetničke manifestacije u Srbiji, uključujući kompleksni scenski program sa preko 100 učesnika u Sava Centru povodom dočeka predsednika Rusije Dmitrij Medvedeva „Beograd pamti“ 2005. godine radila je kao organizator za Festival monodrame i pantomime u Zemunu.

Bila je koproducent filma „Ujedinjena Afrika“, koji je proglašen za najbolji islandski film 2005. godine i učestvovao na mnogim festivalima, uključujući Jamagata filmski festival u Japanu, Havajski filmski festival, 7 veličanstvenih u Beogradu, Nordijska panorama u Beogradu, zvanični element FIFA 2006 kulturni program u Berlinu.

Na nemačkom celovečernjem igranom filmu “Die Rote Zora” radila je kao pomoćnik režije za srpsku ekipu. Autor je, reditelj i kamerman dokumentarnog filma “Preko” koji je učestvovao na festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, Nojbrandenburškom filmskom festivalu i dr.

Radila je kao „fikser“ na prvoj sezoni „X Faktor Adria“ i holandskog realitija „Go back to where you came from“ o ilegalnim migrantima.

Autor je naučnog rada dvojezične monografije “Pozorišna trupa Balkan novi pokret” iz oblasti savremenih pozorišnih tendecija od izdavača Altera, Beograd, 2008.

Leave a comment