Gran Pri Martovskog festivala za najbolji kratki dokumentarni film Dejanu Petroviću

Na sinoć završenom 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival) Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film žiri je dodelio ostvarenju “Isti” reditelja Dejana Petrovića, profesora naše Akademije.
Žiri, koji je radio u sastavu Robert Zuber (reditelj i novinar), Dragan Jovićević (pisac, novinar i filmski kritičar) i Srđan Šarenac (reditelj, scenarista i producent), u obrazloženju kaže: “Osobenom filmskom vizuelnom stilizacijom reditelj ovog ostvarenja daje nam uvid u nepristupačne živote ljudi na margini. Originalnim dramatruškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, reditelj nas vodi kroz osećaj jednakosti između njih. Žiri Nacionalne takmičarske selekcije domaći dokumentarni film do 50 minuta, jednoglasno je odlučio da Gran Pri za najbolji film u ovoj kategoriji pripadne ostvarenju “ISTI” Dejana Petrovića, produkcijske kuce FILMART iz Požege”.
Film “Isti” je nakon svetske premijere na prestižnom 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u novembru prošle godine i regionalne premijere, početkom marta na 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox prikazan 30. marta u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma ovogodišnjeg Martovskog festivala. “Isti” je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.
Gran pri za najbolji dugometražni dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu u Beogradu dobio je “Wongar” rediteljke Andrijane Stojković, najbolji animirani film je “Neputovanja” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg, Gran pri za eksperimentalni film/video art dodeljen je filmu “Zvezde Gaomeigua” Marka Grbe Singha, koji je dobio i strukovnu nagradu za režiju, dok je najboljim domaćim kratkim igranim filmom proglašen “Lijana” Ivana Đurovića, a stranim “Vidi kakva je” Gorana Stolevskog iz Makedonije.