IN MEMORIAM – PROF. ANDRIJA ZAFRANOVIĆ

 

Osnivač Katedre za filmsku i televizijsku montažu Akademije umetnosti u Beogradu i jedan od najvećih filmskih i televizijskih montažera, Andrija Zafranović, preminuo je u 72. godini života.

Naš dugogodišnji redovni profesor bio je jedno od najznačajnijih imena u polju filmske i TV montaže na ovim prostorima. Zafranović je radio na nekim od najvećih filmskih ostvarenja jugoslovenske i srpske kinematografije. Dobitnik je tri pulske Zlatne arene.

Andrija Zafranović rođen je u Maslenici 15. avgusta 1949. godine. Na filmskoj i TV montaži diplomirao je i magistrirao 1975. godine na Akademiji umetnosti u Pragu.

Tokom godina stekao je status jednog od najvećih filmskih i televizijskih montažera, a radio je i kao dramaturg. Bio je redovni profesor i šef katedre na Akademiji umetnosti u Beogradu, a od 2009. i redovni profesor FAMU u Pragu.

Radio je na mnogim filmovima i TV dramama i sarađivao sa velikim brojem reditelja.

U njegovom opusu su se, između ostalih, našli kultni filmovi “Balkanski špijun”, “Čudo neviđeno”, “Otac na službenom putu”, “Dom za vešanje”, “Arizona drim”, “Kraljevski voz”, “Večernja zvona”, “Haloa praznik kurvi”, “Karaula”, “Čaruga”, “Džozefin”, “Jaguarov skok”, “Oktoberfest”, “Enklava”, “Ustav Republike Hrvatske”, “Ime naroda”, “Bićemo prvaci sveta”, “Kralj Petar Prvi”, “Ljubav u jedanaestoj”, “Zovem se Eli”, “Svinjski otac”, “Čovek koji je pojeo vuka…”

Dobitnik je i nagrada za najbolju montažu na Filmskom festivalu u Sopotu, nosilac je priznanja Fipresci, nagrađen je na pariskom Filmskom festivalu jugoistočne Evrope i dobitnik nagrade za životno delo filmskog festivala “Sinematik”.

Nemački filmski časopis Kino-film šnit proglasio ga je najboljim evropskim montažerom 2017. godine.

Leave a comment