Javno čitanje drame "Vilinska prašina" Dimitrija Kokanova

Vilinska prašina - Dimitrije KokanovSa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na javno čitanje dramskog teksta “Vilinska prašina” Dimitrija Kokanova, diplomca Dramaturgije i saradnika na ovom studijskom programu Akademije umetnosti u Beogradu, koje će se održati u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) u četvrtak, 30. maja 2013. godine, u 20.00, u okviru ciklusa “Biseri iz upravničkih fioka”.

Dramu je režirala Snežana Trišić, a igraju: Dara Džokić, Feđa Stojanović, Bojan Dimitrijević i Suzana Lukić. Kompozitor je Miša Cvijović.

Dobro došli!

Drama “Vilinska prašina” Dimitrija Kokanova asocira na onu fazu Ibzenovih drama kada je stvaralaštvo ovog velikog pisca načinilo iskorak iz njegovog uobičajenog žanrovskog miljea građanske drame u smeru dramatičnijeg i eksperimentalnijeg ekspresionizma.

Površina objektivne realnosti “krivi se” i na svetlo dana izbijaju sadržaji mračne čovekove podsvesti. Skrivene porodične tajne, roditeljski grehovi zbog kojih ispaštaju deca, neizdrživi egzistencijalni užas koji prožima svaki trenuak stvarnosti čineći da se ona nepovratno raspadne i postane košmarni san iz kog niko ne može da se probudi – ovim atributima mogla bi se opisati drama Dimitrija Kokanova koju imamo pred sobom.

Ovaj uzbudljiv, kompaktan i uverljiv dramski svet, neočekivano hrabar i osoben, ne bi bio moguć bez jezika kojim piše Dimitrije Kokanov. Poetičan, u snažnim slikama, a opet sažet i direktan, govor njegovih junaka u potpunosti na scenu prenosi njihove psihe, izmučene grehom, krivicom i kajanjem. Ova porodična drama u kojoj su svi antijunaci, biće postavljena kao javno čitanje od strane Snežane Trišić, jedne od vodećih pozorišnih rediteljki nove generacije.

Vilinska prašina - Dimitrije Kokanov
Plakat za javno izvođenje dramskog teksta
“Vilinska prašina” Dimitrija Kokanova

Leave a comment