„MEMENTO MORI“ ĐORĐA MILOSAVLJEVIĆA NA 13. FILMSКOM FESTIVALU„PRVI КADAR“

 

Sinoć je počeo 13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“, u Zvorniku, premijerom filma „Pijavice“, Dragana Marinkovića i produkciji specijalnog gosta Lazara Ristovskog.

Film “Memento Mori” Đorđa Milosavljevića, apsolventa katedre za Filmsku i Tv režiju, Akademije umetnosti u Beogradu, biće prikazan u takmičarkom programu u okviru Međunarodne selekcije igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i sveta.

 

„Memento Mori“ je monodrama čija radnja se odvija s početka II svetskog rata. U poznu jesen 1941. godine bivši dopisnik Politike, Vladimir Gavrilović, nalazi se zaglavljen u podrumu razrušene zgrade u Lenjingradu. Njagovo stanje svakim danom deluje sve bezizlaznije, sve dok mu jednog jutra kroz prozor ne uleti ranjeni gavran…

U zvaničnom takmičarskom programu festivala nalaze  se 33 filma iz 16 zemalja, koji će biti prikazani u 5 festivalskih selekcija.

Festivalski žiri radiće u sastavu: predsednik žirija prof.  Dragan Elčić, reditelj (Dekan Akademije umetnosti u Beogradu) , Srđan Savić, filmski kritičar (Direktor Filmskih susreta Niš) i Branko Lazić, reditelj (urednik dokumentarnog programa RTRS-a).

Prof. Dragan Elčić, će u petak 15. 11. 2019., u okviru Festivala održati dva Masterklasa pod nazivom “Umetnost dokumentarizma u doba rijalitija” i “Istorijski događaj , kao osnova za dokumentarni film”. Biće prikazan i njegov dokumentarni film „Rado ide Srbin u vojnike“.

Festival “Prvi kadar” koji se ove godine održava od 11. do 16. novembra 2019. u Zvorniku i Istočnom Sarajevu pod motom „Da ne vidi zlo!“, nastavlja sa misijom decentralizacije kulture i filmske umetnosti, dajući značajan doprinos razvoju filma i kinematografije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

 

Leave a comment