Moji studenti se pripremaju da budu najbolji! – intervju s prof. Dragoljubom Elčićem

Zlatni vitezNa 22. Festivalu “Zlatni vitez”, koji je održan od 22. do 30. maja 2013. godine u Habarovsku (Rusija), filmski stvaraoci iz Srbije ostvarili su veliki uspeh – osvojili su dva Zlatna i jednog Bronzanog viteza. Zlatnim vitezom za najbolji film nagrađen je “Šešir profesora Koste Vujića” reditelja Zdravka Šotre, snimljen po istoimenom kultnom romanu Milovana Vitezovića, bivšeg profesora Akademije umetnosti u Beogradu. Zlatni vitez je pripao Akademiji umetnosti u Beogradu i njenom osnivaču i predsedniku Dušanu Аokoviću, za dugogodišnje učešće na ovoj manifestaciji i najuspešniju filmsku akademiju na dosadašnjim festivalima “Zlatni vitez”. Bronzanog viteza osvojio je dokumentarni film “A1ivot za Nikolu” Sanje Dragićević.

Akademija umetnosti u Beogradu može da se pohvali većim brojem priznanja osvojenih na ovom i drugim međunarodnim festivalima. Kada se govori o priznanjima “Vitez”, za to su uglavnom zaslužni filmovi snimani na Katedri za televizijsku režiju, pod mentorstvom profesora Dragoljuba Elčića.

Sa prof. Elčićem je, ovim povodom, razgovor vodio Dimitrije Kokanov, diplomac Dramaturgije i saradnik na Katedri za Dramaturgiju AU.

Profesore Elčiću, molim Vas da nam objasnite važnost ovog festivala i njegovih priznanja u svetu filma generalno, a potom i značaj nagrada za Katedru televizijske režije i samu Akademiju umetnosti u Beogradu.

Festival, kao što je napred kazano, postoji već 22 godine. Osnivač i direktor Festivala je svakako jedan od najpoznatijih živih glumaca današnjice, Nikolaj Burljajev. Festival ima sve filmske kategorije: igranog filma, dokumentarnog, video i tv filma, studentskog i animiranog… Posebnu snagu Festival ima upravo u studentskoj selekciji gde se naša Akademija i “okitila” ovim  velikim priznanjem. Ako se zna da su u selekciji Festivala najpoznatije filmse škole (VKIG, FAMU, Filmska Akademija iz Lođa, “Vajda” u Varšavi… itd.) ovo priznanje naše Akademije ima posebnu težinu.

Vaši studenti su i ranije osvajali priznanja na ovom festivalu. Kako je dolazilo uopšte do učešća studentskih filmova na ovoj filmskoj smotri u Rusiji?

Ja  sam kao autor na ovom festivalu od njegovog osnivanja… Kao reditelj i član žirija. To je moja veza sa Festivalom. Logično je da sam filmove naših studenata , počeo slati na selekciju. A onda se “kamen zakotrljao”… Postali smo najuspješnija filmska škola na Festivalu, uopšte.

“ZLATNI VITEZ” je krunisan sa četiri Zlatna viteza, jednim Srebrnim, tri Bronzana i devet nagrada za najbolju režiju koje su do sada dobili studenti TV režije – ukupno 17 nagrada u 22.godišnjem postojanju ovog Festivala.

Ovom prilikom moramo razjasniti još jednu važnu činjenicu koja stoji na samom priznanju – a to je nagrada ne samo Akademiji i studentima nego i gospodinu Dušanu Аokoviću, osnivaču i predsedniku Akademije, kao producentu tih filmova i čoveku koji je znao prepoznati značaj ovog festivala. Napominjem da su svi naši studenti koji su odlazili na Festival imali i adekvatnu finansijsku podršku, bez obzira gde se Festival održavao.

Kako Vi kao umetnik i pedagog doživljavate festival “Zlatni vitez”?

Iskreno, kao autor sve manje sudjelujem… Možda sam se malo umorio.  Zato svu energiju usmjeravam prema studentima i njihovim radovima. Meni je zanimljivo to “ogledanje” naših studenata sa svim gore pomenutim filmskim školama. Prate se trendovi u kratkom igranom i dokumentarnom filmu. Naši studenti su osvajali nagrade i u jednoj i u drugoj konkurenciji… Zato ovaj Festival vidim kao mogućnost “mjerenja” trenutnih snaga mladih autora.

Šta je posebno karakteristično za ovaj festival? Kakva je njihova festivalska poetika i politika?

Festival je posvećen prije svega ČOVEKU. “VANVREMENOST I OPŠTEČOVEČNOST” je glavna ideja Festivala. Dakle, umetnost pre svega! Tu je njegova i poetika i politika!

Prof. Dragoljub Elčić
Prof. Dragoljub Elčić

 

Koliko je oštra selekcija i kasnije konkurencija na festivalu?

Selekcija se pravi u Srbiji… Selektor Festivala je naš priznati scenarista Jovan Marković. Selekciju uzima pre svega sa našeg Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Filmovi koji prođu tu selekciju ili eventualno osvoje nagrade na njemu, bivaju izabrani i selektovani za “Zlatni vitez”. Ovom prilikom moram da istaknem i činjenicu da su naši studenti i na pomenutom beogradskom Festivalu osvojili preko 20 nagrada. Od toga dva gran prija, sedam nagrada za najbolji dokumentarni film, devet nagrada za najbolju režiju, pet nagrada za najbolji kratki igrani film i dve nagrade za najbolji eksperimentalni film.

Da li se studenti Katedre za televizijsku režiju posebno pripremaju za ovaj tip smotre? I koliko festivalske nagrade doprinose lakšem angažmanu diplomiranih studenata?

Ja mislim da je takmičarski duh važan. On stvara neke ciljeve i motiviše mlade ljude da se pokažu i nametnu. Nagrade dolaze onda “same po sebi”. Bez cilja nema ni motiva! Moji studenti se ne pripremaju ni za jedan posebno određeni festival. Pripremaju se da budu najbolji! Samo tako imaju neku šansu u profesionalnom životu. Drugoplasirani nema ništa!

Akademija umetnosti je ove godine odlikovana priznanjem za najuspešniju filsmku školu koja učestvuje na ovom festivalu, sada već tradicionalno. Šta ovo priznanje govori o Akademiji kao obrazovnoj instituciji i o Vašoj katedri kao njenom delu?

Menadžment Akademije, profesori i studenti dobro znaju (posebno starije generacije) kroz kakve su “prepreke” prolazili čim su izašli na “svetlo dana”, kao prva privatna škola. Borba sa predrasudama, sujetama i sličnim ljudskim boljkama, bio je glavni kamen spoticanja na putu do slave. “PER ASPERA AD ASTRA”  To je cena uspeha, ali i zadovoljstva koje pri tome osećamo…

Leave a comment