NAGRADA GOJKU DESOTOVIĆU  NA 5. FESTIVALU SNIMATELJSKIH OSTVARENJA

 

Na 5. festivalu snimateljskih ostvarenja u Beogradu za najbolji snimateljski rad nagrađen je Gojko Despotović, dipl. Filmski i televizijski snimatelj Akademije umetnosti u Beogradu,  za film „Proleće na poslednjem jezeru“, dipl. reditelja Akademije Filipa Čolovića, o Ivi Andriću. Televizijski film u produkciji Radio televizije Srbije “Proleće na poslednjem jezeru”, po scenariju Vuleta Žurića, svoju premijeru imao je na 48. FEST-u.

Nagrade je dodelio žiri koji su činili filmski snimatelji Jacek Laskus iz Poljske, nominovan za Oskara 1998. godine, Dušan Joksimović, nagrađen za rad na filmovima Rane, Sveti Georgije ubija aždaju, Top je bio vreo, Falsfikator, Dnevnik mašinovođe i Kralj Petar Prvi, i Mario Sablić, četvorostruki dobitnik godišnje nagrade Hrvatskog udruženja filmskih snimatelja, koji potpisuje fotografiju u 12 igranih filmova i 18 televizijskih serija.

U organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), na 5. festivalu „Slika u pokretu”, prikazano je u takmičarskom delu programa osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije koje je selektor Miodrag Miša Milošević odabrao vodeći se vizuelnim dostignućima direktora fotografija.

Gojko Despotović diplomirao je na katedri za Filmsku i televizijsku kameru 2005. godine, u klasi prof. Radoslava Vladića.

Leave a comment