Nemanja Dragaš osvojio dve nagrade

Nemanja Dragaš Nemanja Dragaš, student Produkcije u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti i književnik koji je u decembru 2012. godine primljen u Udruženje književnika Srbije kao njegov najmlađi član, pobednik je jubilarnog 45. Festivala poezije mladih u Vrbasu.

Pored glavne nagrade, Nemanja je dobio i nagradu “Stanko Simićević” koja se tradicionalno dodeljuje najmlađem finalisti festivala.

“Nagrada je, svakako, potvrda nečijeg stvaralaštva, jer kad neko prepozna vaš kvalitet onda ste motivisani da stvarate mnogo više i mnogo bolje. Poezija je moja velika ljubav i predstavlja moj način života”, rekao je mladi autor povodom osvajanja ovih prestižnih književnih priznanja.

A1iri, u čijem radu su učestvovali Pero Zubac, Dušan Stojković i Branislav Zubović, drugu nagradu je dodelio Aleksandri Stojković iz Niša, a treću Olgi Trubarac iz Mladenovca, uz sledeće obrazloženje: “Meka i gusta naracija Olge Trubarac prosto pleni lepotom pesničkog iskaza. Pesme Aleksandre Stojković kao da su pisane iz drugog glasa i nastajale iz drugog lika, lika dečaka koji u svojim pismima beleži nevini devojački dnevnik o zrevanju. Nemanja Dragaš je vrlo mladi i potpuno samosvojni pesnik koji će u vremenu koje mu predstoji sigurno biti jedno dragoceno ime naše poezije.

Nemanja Dragaš je od Festivala poezije mladih kao nagradu dobio štampanje knjige pesama.

Nemanja Dragaš
Nemanja Dragaš

 

Nemanja je rođen 1992. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završio je u Pljevljima (Crna Gora) i dobitnik je diplome “Luča”.

Objavio je dve zbirke refleksivne poezije, “Fantazija u plavom” (2008) i “Mikrofonija zrelosti” (2010).

Član je Udruženja književnika Srbije, Saveza književnika u otadžbini i rasejanju i Književnog kluba “Miloš Crnjanski” iz Bijeljine.

Osvojio je brojne nagrade na konkursima iz oblasti književnosti, fotografije, likovnih umetnosti i prirodnih nauka.

Pesme Nemanje Dragaša objavljivane su u časopisima i zbornicima (književni magazin za Balkan, zbornik najboljih priča i pesama u regionu za 2011. “Novi mostovi”, Sazvežđa 10″, “Diogen pro kultura” magazin, “Književne novine”). Poezija mu je objavljivana i na brojnim Internet stranicama. Piše eseje i kritike.

Jedan je od pobednika međunarodnog književnog festivala “Think-Tank-Town” (2011). Osvojio je drugu nagradu na takmičenju mladih pesnika “Timočka lira” (2012.). Dva puta je učestvovao na KUM-festu u Crnoj Gori. Jedan je od autora književnog zbornika mladih sa prostora bivše Jugoslavije – “Rukopisi 34“.

Njegova pesma “Voda” pohvaljena je od strane KK “Rujno” iz Užica i proglašena najboljom pesmom u 2011. godini. Na multimedijalnom festivalu u Pljevljima osvojio je 3. mesto u oblasti poezije 2011. i 2012. godine. Bavi se i fotografijom. Dobitnik je prve nagrade za fotografiju na temu “Mladi i selo” 2011. godine. Osvojio je 3. mesto na likovnom konkursu “Opstanak planete” 2007.

Producent je studentskog filma “I živi(m) sasvim”. Interesuju ga i filmska i pozorišna režija.

Dnevni list “Politika“ objavio je članak o Nemanji Dragašu u rubrici “Ovo je bila njihova godina” (decembar 2012.).

 

Leave a comment