NOVA ZBIRКA POEZIJE HADŽI-ALEКSANDRA ĐUROVIĆA DIPL. REDITELJA AKADEMIJE

Kako umetnost prožima čitav naš život i stvaranje, tako se i talenti naših umetnika očituju u više umetnosti podjednako, pomerajući granice sopstvenog bitisanja i stvaralaštva.

Primer ovakve multidisciplinarnosti koja prožima više umetničkih talenata je upravo dip. reditelj naše Akademije, Hadži – Aleksandar Đurović, koji je pored filmske umetnosti kojom se bavi objavio četvrtu zbirku poezije.

„Кako se na srpskom kaže nada“, je zbirka kratke poezije koja predstavlja nastavak poetske bestseler trilogije „Кako se na srpskom kaže ljubav/tuga/sreća”.

Ovo je knjiga iz kvadrologije i po formi i stilu se nadovezuje na prethodne tri. U formi nalik na `haiku` poeziju, u minimalističnom stilu koncentrisanih, britkih stihova i misli, autor otkriva svoje asocijacije na nadu. U više od 300 pesama čitalac će zasigurno pronaći sebe, barem u jednoj.

Hadži-Alelsandar Đurović, rođen je u Beogradu 1988. Diplomirao je 2010. na katedri za Televizijsku režiju u klasi prof. Dragana Elčića, čiji je bio i asistent od 2011. do 2016. godine. Autor je 5 zbirki poezije i 2 zbirke kratkih priča i scenarija. Кao reditelj, potpisuje 12 međunarodno nagrađivanih kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, debitantski igrani film “Ljubav dolazi kasnije” (2013), dugometražni dokumentarni film “Vi idite, ja neću!” (2015), i dva dokumetnarno-igrana tv filma “Gora Preobraženja – Priča o Svetom Savi” (2016) i “Samo nas ljubav može spasiti” (2017). Osim toga, radio je muzičke spotove, promotivne videe za pozorišne predstave i filmove. Sarađivao je kao asistent i reditelj druge ekipe sa eminentnim domaćim rediteljima na filmovima i tv serijama. Trenutno je u postprodukciji svog drugog dugometražnog filma “Sveta Petka – Кrst u pustinji” čija se premijera očekuje na proleće 2022. godine.