NOVE KLASE GLUME UPISUJU PROFESORI IVA MILOŠEVIĆ/JELENA ĆURUVIJA I IVAN JEVTOVIĆ/GORDANA ĐOKIĆ

 

Sa ponosom Vam predstavljamo profesore koji će voditi novu generaciju studenata glume u akademskoj 2023/24. godini na Akademiji umetnosti u Beogradu!
Novu klasu studenata Glume koja će biti podeljena u dve grupe upisaće naši najznačajniji dramski umetnici i pozorišni reditelji:

  • IVA MILOŠEVIĆ, pozorišna rediteljka i JELENA ĆURUVIJA ĐURICA, dramska umetnica
  • IVAN JEVTOVIĆ, dramski umetnik i GORDANA ĐOKIĆ, dramska umetnica.

IVA MILOŠEVIĆ – pozorišna i radio rediteljka sa velikim brojem teatarskih režija u karijeri od kojih su najznačajnije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu, Bitef teatru, Pozorištu na Terazijama, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu, Narodnim pozorištima u Somboru, Subotici, Užicu i Prilepu. Režirala je i predstave za decu u Molom pozorištu “Duško Radović” i Lutkarskom pozorištu Pinokio. Uz učešće na preko 20 domaćih i međunarodnih pozorišnih festivala nagrađena je najvećom domaćom nagradom za režiju – Bojan Stupica, nagradama  –Ljubomir Muci Draškić, Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta i Godišnjom nagradom Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Režirala je i oko deset radio drama za Dramski program Radio Beograda, desetak događaja modnog teatra i drugo.

JELENA ĆURUVIJA ĐURICA – dramska umetnica koja je s početka glumačke karijere svoje uloge ostvarila na scenama Narodnih pozorišta u Subotici, Somboru, Novom Sadu i Vršcu. Stalna je članica Pozorišta “Duško Radović”, a pored svog matičnog pozoršta tumačila je preko 30 razuličitih rola i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Bitef teatru, Narodnom pozorištu u Beogradu, Pozorištu Madlenianum, Pozorištu mladih u Novom Sadu i dr. Jelena Ćuruvija imala je zapažene uloge u preko 20 televizijskih i filmskih ostvarenja /”Gorki plodovi”, “Lisice”, “Kazneni prostor”, “Urgentni centar”, “Ubice mog oca”, “Dug moru”, “Tajkun”, “Peroleće na poslednjem jezeru” i dr. Direktorka je Glumačke organizacije Srbije koja za cilj ima unapredjenje kolektivnog ostvarivanja prava interpretatora, kao i razvojem i unapredjenjem dramske i filmske kulture, umetnosti i stvaralastva.

IVAN JEVTOVIĆ – dramski umetnik i pedagog, stalni član pozorišta Atelje 212. Pozorišnu karijeru počinje u Pozorištu “Boško Buha” 1995. godine. u kojem je ostvario preko 20 značajnih rola. Sarađivao je i sa najznačajnijim rediteljima u Narodnom pozorištu u Beogradu, Beogradskom dramskom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Zvezdara teatru, Pozorištu na Terazijama i Pozorištancetu Puž, u kojima je odigrao preko 40 uloga. Jedan je od osnivača i stalni član avangardne grupe Torpedo, koja se bavi istraživanjem novih pozorišnih tendencija. Dobitnik je nagrade za najboljeg mladog glumca na Festivalu u Užicu 1996., nagrade “Car Konstantin” za najboljeg glumca na Film festivalu u Nišu, nagrade “Zlatni ćuran” za najboljeg glumca na Festivalu komedije u Jagodini, nagrade na Festivalu komedije u Bijljini, Nušićevim danima u Smederevu i dr. Pored pozorišnih, Jevtović je ostvario preko 15 zapaženih uloga na filmu i televiziji, a potpisuje i režije pozorišnih komada.

GORDANA ĐOKIĆ – dramska umetnica, dobitnica je nagrade ”Zlatni list” za najbolju glumicu jesenjeg pozorišnog festivala na Mećavniku na Mokroj Gori 2017. godine, kao i nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu na pozorišnom festivalu ”Teatralny Koufar” u Minsku, u Belorusiji 2018. godine. Značajne uloge ostvarila u serijama “Sumnjiva lica”, ”Žmurke”,  ”Močvara”, “Mama i tata se igraju rata”, “Deca zla” i dr., i sedam domaćih filmova.  Zapažene role igrala je u predstavama”Sestre braće Baruh”, u režiji Filipa Gajića, “Galeb” Milana Neškovića, “Da li bi htela da se još ponekad nadjemo” Ninoslava Šćepanovića. Pohađala je i završila masterklasove Nikite Mihalkova, Paola Sorentina, Emira Kusturice, Zijaha Sokolovića i Slobodana Beštića.