Počeo 42. SOFEST

SOFESTFilmski festval u Sopotu SOFEST 2013. počeo je u utorak, 2. jula, projekcijom filma “Mamaroš”, i trajaće do subote, 6. jula 2013. godine, kada će biti proglašeni i pobednici. Na ovom – 42. po redu – izdanju sopotskog festivala biće prikazano nekoliko filmova u čijoj realizaciji su učestvovali profesori, diplomci i studenti Akademije umetnosti u Beogradu.

Publika će tako biti u prilici da pogleda sledeća ostvarenja: “Ljubav dolazi kasnije” – dugometražni igrani film u režiji Hadži-Aleksandra Аurovića, diplomca TV režije na Akademiji umetnosti, u kome, između ostalih, igraju i Goran Jevtić, asistent na Katedri za glumu AU, kao i Milica Stefanović, diplomirana studentkinja Glume; “Ljuljaška” – film u režiji Tamare Drakulić, diplomirane studentkinje Filmske režije na Akademiji umetnosti, u klasi prof. Milutina Petrovića; “Vir” – dugometražni igrani film scenariste i reditelja Bojana Vuka Kosovčevića, diplomiranog studenta TV režije i Dramaturgije na Akademiji umetnosti, u čijem snimanju je učestvovao čitav niz studenata i profesora Akademije umetnosti; “S/Kidanje” – film Koste Аorđevića, na kome je takođe sarađivao veliki broj nastavnika, diplomaca i studenata AU; i “Led” – igrani film Jelene Bajić Jočić, čiji je direktor fotografije bio Predrag Jočić, diplomac Filmske i TV kamere na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Osim što ima razloga da se raduje takmičarskom programu SOFEST-a kojim su obuhvaćeni filmovi njenih studenata, Akademija umetnosti je ponosna i na činjenicu da u radu Žirija ovogodišnjeg Festivala učestvuje i Dragana Varagić, vanr. profesorka Glume.

 

Dragana Varagić Dragana Varagić je diplomirala Glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, specijalizirala Šekspira na Šekspirovom institutu u Stratfordu u Engleskoj, i magistrirala dramu na Univerzitetu Toronto u Kanadi.

U Beogradu je odigrala brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu odigrala je, između ostalog, Juliju (Romeo i Julija), Ledi Anu (Ricard III), Helenu Carls (Osvrni se u gnevu), Elizabetu Proktor (Veštice iz Salema), Katarinu Ligomirski (Je li bilo kneževe večere). Igrala je u serijama Svetozar Marković, Aleksa Šantić, Vuk Karadžić, Banjica, Priče iz fabrike, televizijskim dramama Sestre, Slučaj Laze Kostića, Šest slika o Mikelanđelu, Čaj u pet, filmovima Progon, Varljivo leto, Veliki transport….U Kanadi je nastavila svoju karijeru kao glumica, reditelj i univerzitetski profesor. Dobitnik je više nagrada za glumačka ostvarenja.

Intervju s prof. Draganom Varagić
(TV Prva, jun 2013.)

Leave a comment