Počinje Festival italijanskog filma

Ben UrAkademija umetnosti i Italijanska federacija kino klubova vas pozivaju na XII Festival italijanskog filma, koji će se održati u beogradskom bioskopu “Akademija 28” (Nemanjina 28) od 24. do 26. septembra 2013. godine. Festival će svečano biti otvoren u utorak, 24. septembra, u 21.00, projekcijom filma “Ben Ur – Gladijator u najam” (režija: Masimo Andrei).

Selektor Festivala dr Paolo Minuto, inače profesor Univerziteta Reggio Calabria (Italija), predsednik Međunarodne federacije kino klubova (IFTS) i Italijanske federacije kino klubova (FICC) i počasni profesor Akademije umetnosti u Beogradu, odabrao je za beogradsku publiku šest filmova najnovije italijanske produkcije, od kojih je jedan snimljen 2011. godine, dva su iz 2012., dok su čak tri ostvarenja iz ovogodišnje proizvodnje italijanske kinematografije.

Gledaoci će pred svaku projekciju biti u prilici da od prof. Minuta čuju više informacija o reditelju i filmskom ostvarenju koje će gledati.

 

Festival italijanskog filma - konferencija za novinare

 

Festival italijanskog filma - konferencija za novinare

 

Festival italijanskog filma - konferencija za novinare

 

Na konferenciji za novinare koja je 23. septembra održana povodom predstojećeg Festivala italijanskog filma, Dušan Аoković, osnivač i predsednik Saveta Akademije umetnosti u Beogradu, poželeo je dobrodošlicu prof. Minutu i pozvao ga da održi predavanje o savremenoj italijanskoj kinematografiji za studente Akademije umetnosti. Prof. Minuto je sa zadovoljstvom prihvatio ovaj poziv, a susret sa studentima je zakazan za četvrtak, 26. septembar, u 13.30 (Maršala Birjuzova 12).

 

Prof. Paolo Minuto na Akademiji umetnosti

 

Kako je prof. dr Paolo Minuto predsednik međunarodne i italijanske federacije kino klubova, njegovo prisustvo u Beogradu doprineće pokretanju inicijative da se i u Srbiji obnovi rad kino klubova. Tradicija amaterskog filma u Srbiji je veoma duga, a mnogi priznati filmski profesionalci su svoje prve filmske korake napravili upravo u kino klubovima.

Kliknite da preuzmete program Festivala italijanskog filma.

Leave a comment