Pofesorka Mirjana Karanović dobitnica 'Zlatnog pečata' Jugoslovenske kinoteke

Dan Kinoteke – 6. jun obeležen je svečanošću na kojoj su najviša priznanja te institucije kulture Zlatni pečat primili ovogodišnji laureati profesorka Akademije Mirjana Karanović i Bogdan Diklić.
Direktor KInoteke Jugoslav Pantelić tom prilikom je istakao samo najbitniju delatnost kuće na čijem je čelu iz proteklih godinu dana, a to je projekat digitalne restauracije bisera srpske kinematografije Vip Kinoteka, na kojem će se insistirati i u narednom periodu. Već početkom sledeće sezone biće prikazana još dva digitalno restaurirana filma u kojima su dubok trag ostavili upravo dobitnici Zlatnog pečata – Mirjana Karanović u „Petrijinom vencu“ Srđana Karanovića i Bogdan Diklić u „Nacionalnoj klasi“ Gorana Markovića, najavio je Pantelić.
„Hvala vam Miro i Bogdane za vaše nezaboravne uloge, za sve što ste uradili za našu kinematografiju. Osećam veliko zadovoljstvo i kao direktor Kinoteke i lično što mogu da vam uručim naše najviše priznanje za doprinos sedmoj umetnosti“, naglasio je Pantelić.
Uoči uručenja nagrada prikazani su inserti iz bogatih filmografija dvoje cenjenih i omiljenih glumaca.
Voditeljka programa svečanosti Sandra Perović podsetila je da je Mirjana Karanović debitovala 1980. naslovnom ulogom u filmu Srđana Karanovića „Petrijin venacu“. Iste godine dobija Zlatnu arenu u Puli i Gran pri Ćele kula u Nišu. Usledile su nezaboravne uloge u filmovima „Majstori, majstori“, „Pad Italije“, „Život je lep“. Samo nekoliko godina kasnije dobila je još jednu Zlatnu arenu u Puli, kao i Gran pri u Nišu za ulogu Sene u filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice. Upečatljive uloge ostvarila je u filmovima „Sabirni centar“, „Vreme čuda“, „Na putu za Katangu“, „Mala“, „Podzemlje“, „Bure baruta“,„ Svjedoci“, „Grbavica“, „Pored mene“, „Rekvijem za gospođu J.“, rekla je Sandra Perović ističući na kraju glavnu ulogu Mirjane Karanović u njenom uspešnom i nagrađivanom rediteljskom prvencu Dobra žena.
Primivši Zlatni pečat Mirjana Karanović je priznala da nije mislila da će biti filmska glumica „uprkos najluđim snovima kad sam bila sasvim mlada i kad sam tek upisala Akademiju“.
„Ali onda se desilo nešto što mislim da je važno za glumca, pored svog talenta i velikog rada, treba imati i sreće, a i nekako je prepoznati. Moja sreća se zvala Goran Marković. Video me je kako se vrzmam po hodnicima Akademije i nazvao Srđana Karanovića. Srđan je postao moj prvi vodič, prvi učitelj kroz ono što je kasnije postalo moja karijera. Ono najvažnije sam naučila od njega. Uloga Petrije je postavila kriterijum za sve što sam kasnije radila. Petrija i Sena su moji veliki uspesi, a postale su i moja velika obaveza da nikada u životu ne idem ispod toga, ali ne u smislu rezultata ili nagrada, nego u smislu koliko sebe ulažem i koliko dajem da bih ostvarila tu ulogu“, istakla je ona.

Karanovic