Pozorišna jesen u Vršcu – Izmene u programu!

 

Međunarodni festival klasike Vršačka pozorišna jesen jedini je festival te vrste na Balkanu, a ove godine se organizuje po 16. put. O ulozi klasične literature u obrazovanju mladih (pri čemu se klasična literatura ne definiše samo pripadanošću određenim epohama, već i vrednostima velike literature uopšte) ne treba posebno govoriti.

U okviru festivala Vršačka pozorišna jesen postavljen je i program "Edukacija kroz pozorište, pozorište kroz edukaciju", namenjen deci i mladima, u misiji kreiranja ne samo publike budućnosti za naša pozorišta, već i usmeravanja mogućnosti koje pruža teatar ka prevenciji devijantnih načina ponašanja, nasilja i svih drugih opasnosti sa kojima se mladi danas suočavaju. Ovaj program realizovaće se kroz radionoce koje će voditi vrhunski dramski pedagozi, kao i kroz predavanja, tribine i pozorišne predstave za decu i mlade koje preispituju moguće uloge pozorišta u kontekstu savremenog društva.

Zahvaljujući ljubaznom pozivu organizatora Vršačkih pozorišnih jeseni, studenti III godine Glume na Akademiji umetnosti u klasi prof. Mirjane Karanović i docenta Olivere Viktorović zatvoriće Festival i 2. novembra u 20.00 odigrati – u čast nagrađenih – predstavu Muška stvar (Franc Ksaver Krec). Mladi glumci su  se ovim komadom predstavili u okviru polaganja završnog ispita II godine, juna 2008, u Studiju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Leave a comment