Premijera dugometražnog igranog filma "Horizonti" na FEST-u

 
Debitantsko ostvarenje aposlventa režije i scenariste Svetislava Dragomirovića „Horizonti“, ujedno njegov diplomski film na Akademiji umetnosti Beograd, biće premijerno na predstojećem FEST-u prikazano u okviru selekcije „Srpski film“.
„Osećam se i više nego zadovoljno što ću evropsku premijeru filma doživeti na jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala u Srbiji ali i u regionu. FEST je festival uz koji sam odrastao i, za mene lično, festival na kome sam otkrivao nekomercijalne a kvalitetne filmove, koji su nekim svojim neobičnim pristupom iskazivanju emocija lako nalazili put do naše publike. Preostaje mi da se nadam, i očekujem, da i ‘Horizonti‘ budu ispraćeni sa pažnjom na ovogodišnjem izdanju FEST-a. Ekipa je vredno radila na projektu, i iskreno im se na tome zahvaljujem. Sada je došlo vreme da se poklone pred festovskom publikom“, izjavio je uoči premijere Svetislav Dragomirović.
MV5BYTYzMTAzM2YtZjlkZi00NWJkLWEwZWUtZDdkNzRjMTE3NDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzE5OTE3NzY@._V1_SX1777_CR0,0,1777,749_AL_
Film prati naizgled običnu seosku porodicu koju jedna velika laž uvlači u komplikovane i neprirodne odnose koji kulminiraju višestrukim ubistvom, tragedijom koja ostavlja neizmerne posledice na preživele. Zoran (Slobodan Beštić) otkriva da mu je supruga Jovanka (Jovana Gavrilović) trudna sa drugim i ubeđuje je da abortira. Ona navodno pristane, ali sklopi tajno dogovor sa Zoranovim bratom Milanom (Gojko Baletić)…
„Horizonti“ na jedinstven, metaforičan način, prikazuje propast čovečanstva kroz raspad jedne disfunkcionalne porodice obavijene lažima i prevarama, otkrivajući najmračnije strane usamljene ljudske duše.
Premijera filma biće održana 26. februara od 17.30h u Domu omladine Beograda, a reprizne projekcije u Centru za kulturu ‘Vlada Divljan’ 27. februara (19.30) i Cinegrandu – Capitol Park Rakovica 2. marta (sala 1, 22h).
Uloge u „Horizontima“ tumače Gojko Baletić, Slobodan Beštić, Jovana Gavrilović, Stefan Bundalo. Nebojša Rako, Boris Pingović, Nikola Stanimirović, Nikola Arsić, Branka Šelić, Janko Cicka i Dušan Dragomirović.
Izuzetno smo ponosni što je nastanak filma „Horizonti“ rezultat saradnje studenata Akademije umetnosti Beograd sa svojim profesorima. Naime, direktor fotografije je diplomirani student na katedri za Fotografiju i kameru Strahinja Pavlović, montažu potpisuje diplomirani montažer sa Akademije Nemanja Milojević, a autor muzike i dizajner zvuka je Boris Šurlan, profesor na katedri Muzička produkcija i dizajn zvuka. Scenografija je delo Maje Đuričić, a kostimi Ivane Nestorović.
Dugometražni igrani film „Horizonti“ (97 minuna) je nastao u produkciji Akademije umetnosti Beograd, Cinnamon Films i Gray Tree Film, a uz podršku Filmskog Centra Srbije, koji je ovo ostvarenje podržao u kategoriji završnih studentskih filmova.
Svetska premijera filma „Horizonti“ održana je na 39. Internacionalnom filmskom festivalu u Kairu u novembru prošle godine.
Trejler filma možete pogledati na linku
MV5BYjI1NjI0MjAtMGQ5NC00ZWI5LWJiMmEtMTExZjFhMzYzNDFiXkEyXkFqcGdeQXVyNzE5OTE3NzY@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_
Svetislav Dragomirović je rođen u Beogradu 1989. godine. Filmom počinje da se aktivno bavi 2011. godine kada upisuje Akademiju umetnosti Beograd. Od tada je učestvovao u produckiji kratkih dokumentarnih i igranih filmova, spotova, reklama i emisija za TV. Za kratki dokumentarni film „Ljubavni slučaj ili tragedija običnog čoveka“ je osvojio brojne nagrade, između ostalog za najbolji film i najbolju režiju. Trenutno radi na razvoju svog drugog dugometražnog filma.
Ove godine u takmičarskom programu „Srpski film“ našlo se pet premijernih ostvarenja koja će biti u trci za nagrade: najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik, biće dodeljena nagrada žirija, kao i nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu i najbolji debi.
MV5BZjg2YzlmMjgtYTU2Mi00NDY4LWIxYjgtMTgyMWY1MWZkZjZiXkEyXkFqcGdeQXVyNzE5OTE3NzY@._V1_SY1000_SX1500_AL_
Petočlanim žirijem će predsedavati reditelj Lordan Zafranović, a uz njega će o nagradama odlučivati i Dajman Kozole – slovenački reditelj, Katarina Radivojević – glumica, Miloš Timotijević – glumac i Alen Sinkauz – hrvatski kompozitor.