PREMIJERA FILMA “SVETA PETKA-KRST U PUSTINJI“ HADŽI ALEKSANDRA ĐUROVIĆA 06. SEPTEMBRA

 

Dugo-očekivani dugometražni igrani film “Sveta Petka – Krst u pustinji”, Hadži-Aleksandra Đurovića, našeg diplomiranog reditelja i nekadašnjeg asistenta na katredi za TV režiju, premijerno će biti predstavljen beogradskoj publici 06. septembra 2022, u MTS dvorani, u 20 časova.

Film o životu najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja nastao je po bestseler romanu “Petkana” (2001.) Ljiljane Habjanović Đurović, koja je i scenarista filma uz reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića.

Producentske kuće Aleksandrija Film iz Beograda i Jordan Pioneers iz Jordana su ovim filmom  ostvarile prvu srpsko-jordansku ko-produkciju, a film je sniman na lokacijama u jordanskim pustinjama, Srbiji i Rumuniji u Jašiju, gde se danas nalaze mošti Svete Petke.

Glumačka i autorska ekipa je mešovita i čine je srpski i jordanski umetnici.

Na ovom projektu radilo je nekoliko diplomiranih studenata Akademije Umetnosti u Beogradu. Jednu od nosećih uloga imala je Milica Stefanović, naša dipl. glumica, a u glumačkoj podeli su i Marijana (Dugalić) Labus, Jelena Velkovski i Dragana (Nenadić) Petrović. Glas liku Anđela u filmu daje naš student 4. godine glume Stefan Jevtović.

Pomoćnici režije bili su Mlađen Minić i Rastko Tadić, a asistenti režije Stefan Krasić i Nemanja Mladenović, naši dipl. reditelji. Organizaciju u Srbiji potpisuju Marija Mijin i Andrijana Zukić, naše dipl. producentkinje, snimatelj zvuka bio je Ivan Bulbuk, naš dipl. muzički producent, a mikser i supervizor zvuka filma je Roland Vajs, nekadašnji profesor Akademije Umetnosti.

Film je svetsku premijeru imao na 44. Moskovskom filmskom festivalu 29. avgusta, posle beogradske premijere, slede i premijere u Novom Sadu (07.09.), Kragujevcu (08.09.) i Nišu (09.09) i nekoliko specijalnih projekcija na Kosovu i Metohiji. U Republici Srpskoj i Crnoj Gori, premijere će biti održane nedelju dana kasnije, a tokom jeseni se očekuju i projekcije u dijaspori.

Film će u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Srbiji biti od 08.09.2022.

 

 

Projekat je na predlog Filmskog Centra Srbije podržala Vlada Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Kraljevski Filmski Centar Jordana (RFC).