PROF. DRAGANA VARAGIĆ U ŽIRIJU 24. JUGOSLOVENSKOG POZORIŠNOG FESTIVALA U UŽICU

 

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, na kome se prikazuju najbolje predstave iz regiona u protekloj pozorišnoj sezoni, bez obzira na teatarski žanr i poreklo autora, održaće se u Narodnom pozorištu u Užicu, od 5. do 12. novembra 2019.

Ove godine član žirija koji će odlučivati o dodeli nagrade „Ardalion“ – za predstavu, režiju, žensku i mušku ulogu, epizodu, scenografiju, kostimografiju, mladog glumca i specijalnu nagradu, je i glumica Dragana Varagić, prof. glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Repertoar Festivala, koji se održava 24. godinu zaredom, pod sloganom „Ko je junak našeg doba?“, čini sedam takmičarskih predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Festival će otvoriti komad Nacionalnog teatra iz Beograda „Nečista krv“, Bore Stankovića, u režiji Milana Neškovića, profesora na katedri za glumu na našem fakultetu.

 

Prof. Dragana Varagić je specijalizirala Šekspira u Šekspirovom institutu u Stratfordu i magistrirala dramu na Torontskom univerzitetu. U Beogradu je odigrala brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. U Кanadi je nastavila karijeru kao glumica, reditelj i profesor.

Predavala je glumu na Pozorišnom odseku Vindzorskog univerziteta i Dalhauzi univerziteta, a glumu i režiju na Univerzitetu Otava. Кao gostujući profesor predavala je Šekspira na poljskoj Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji u Lođu. Režirala je više predstava u Srbiji i Кanadi.

Dobitnica je dve godišnje nagrade Narodnog pozorišta, nagrade Festivala “Ljubiša Jovanović”, Nagrade za epizodu na Sterijinom pozorju. Za svoj rad u dijaspori nagrađena je nagradom Кulturno-prosvetne zajednice Srbije, grada Toronta za međukulturnu saradnju i nominovana je za nagradu “Dora” za najbolju glumicu u Torontu.

Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana u zvanje vanrednog profesora 2012. godine.

U narednoj akademskoj upisnoj 2020/21. godini prof. Dragana Varagić prima novu klasu studenata glume.

Leave a comment