Radionica cijanotipije s Uglješom Dapčevićem na AU

Na Katedri za fotografiju i kameru 11. decembra održana je radionica plemenitog fotografskog postupka iz 19. veka – cijanotipije. Radionicu je vodio Uglješa Dapčević, diplomirani snimatelj i stručnjak za tradicionalne i plemenite fotografske postupke kao što su mokri kolodijumski postupak, cijanotipija, „salt print“, gumitipija.

FOTOGRAFIJE: TAMARA ANTONOVIĆ

Desetak studenata, profesor i dva saradnika u nastavi, od jutra do kasnih poslepodnevnih sati učili su proces cijanotipije i izradili pedesetak fotograma u toj tehnici. Fotografije nastale tehnikom cijanotipije specifične su po svojoj indigo plavoj boji koja varira od intenzivno tamne, skoro crno-plave boje, pa sve do nežnih pastelnih tonova plave koje kreiraju kalijum i gvožđe.

Lepota ovog postupka nije samo u neverovatnoj plavoj boji, već i u jednostavnosti postupka. Potreban vam je papir velike gramaže (200-300 g), rastvor hemikalija za cijanotipiju, četke i sunđeri za nanošenje emulzije i UV zraci koji se nalaze u Sunčevoj svetlosti i UV lampama, razni predmeti koje ćete postaviti na papir (za tehniku fotograma) ili negativ za kontaktno kopiranje.

Nakon izalaganja UV zracima (od par minuta do par sati) fotografiju jednostavno isperete pod vodom i to je sve! Vaša mašta i kreativnost učiniće ove fotografije jedinstvenim!

 

U eri digitalne tehnologije ovo putovanje kroz vreme i istoriju fotografije otvorilo je ovim mladim ljudima nove horizonte i saznanje da prošlost i sadašnjost mogu uspešno da koegzistiraju.

Inicijator i organizator radionice bila je vanredni profesor Ivana Tomanović koja će s polaznicima radionice pripremiti izložbu cijanotipija za predstojeći Beogradski mesec fotografije u aprilu 2019. godine.

 

Leave a comment