Roman "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića predstavljen u Italiji

Promocija romana "Čarape kralja Petra" u ItalijiItalijanska monarhistička unija (UMI) započela je obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, u kome su Italija i Srbija bile zemlje saveznice, predstavljanjem knjige Milovana Vitezovića “Čarape kralja Petra” koju je, u prevodu na italijanski Dragana Mraovića, objavila izdavačka kuća “SECOP Edizioni” iz Korata.

Knjiga je predstavljena 21. decembra 2013. godine u sedištu Kraljevskog kluba “Savoja” u Koratu, uz učešće advokata Alesandra Sakija, nacionalnog predsednika Italijanske monarhističke unije, Oronca Kase, zamenika nacionalnog sekretara UMI, savetnika Uniji Domenika Fate i italijanske književnice Anđele De Leo, urednice knjige.

Sala Unije u Koratu bila je nedovoljna za sve zainteresovane, a njen predsednik Alesandro Saki se najpohvalnije izrazio o Vitezovićevom romanu i potrudio se da objasni neke njegove delove, pokazavši se kao dobar poznavalac istorije Srbije.

Na pitanja zainteresovanih objasnio je čak i zašto knjiga nosi intrigantni naslov “Čarape kralja Petra”. Saki je rekao i da je posebno impresioniran izvanrednim dijalozima koji su svakako tvorevina pisca, ali su toliko uverljivi, da veruje da su likovi romana baš tako i govorili u stvarnim događajima.

Anđela De Leo je ukazala i na delove romana u kojima se govori o vezama srpskog kralja Petra Prvog i italijanskog kralja Emanuela Trećeg koji su bili pašenozi, kao i na epizodu Kralja Petra sa Gabrijelom D’Anuncijem i njegovom “Odom narodu srpskom”. Zanimljivo je da su ovi delovi romana posebno dopisani za italijansko izdanje.

Povodom ove promocije objavljeno je čak i posebno izdanje FERT-a, glasila UMI, u čijem narednom broju će biti objavljen širi prikaz romana koji je već u prodaji širom Italije, preko prodajnih mreža Mondandorija i Feltrinelija.

Visoki predstavnici UMI su najavili dalju promociju romana u 2014. godini, u Rimu, Napulju, Bariju, Аenovi i Peskari, uz prisustvo autora, kao i distribuciju romana preko svoga sajta. Obavešteni o snimanju filma po ovom romanu, u režiji Lazara Ristovskog, izrazili su spremnost da doprinesu njegovoj distribuciji u Italiji u DVD verziji.

 

Promocija knjige "Čarape kralja Petra" u Italiji - plakat
Plakat za promociju knjige
“Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića

 

Promocija knjige "Čarape kralja Petra" u Italiji

 

Promocija knjige "Čarape kralja Petra" u Italiji

 

Promocija knjige "Čarape kralja Petra" u Italiji

 

Promocija knjige "Čarape kralja Petra" u Italiji

 

Promocija knjige "Čarape kralja Petra" u Italiji

 

FERT

 

FERT

 

Leave a comment