STUDENTI AKADEMIJE U NOVOM DOKUMENTARNO-IGRANOM SERIJALU “DRUG MARKO“ NA RTS1

 

Od utorka, 29. avgusta 2023., na Prvom programu Radio televizije Srbije, od 22 časa, počelo je emitovanje igrano-dokumentarnog serijala “Drug Marko”.

Neke od uloga tumače naši studenti glume Teodor Vinčić i Dušan Pavić, kao i Aleksandar Dimitrijević, naš dipl. producent i gulmac. Narator serijla je Tihomir Stanić, profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Svakog utorka kroz deset epizoda na objektivan način biće prikazana ulogu Aleksandra Rankovića u pojedinim značajnim i prelomnim periodima pre, u toku i posle Drugog svetskog rata, kao i njegova aktivnost i stavovi posle eliminisanja iz političkog i javnog života Jugoslavije.

40 godina posle smrti akteri ovog serijala pokušaće da da ju odgovore zašto je Edvard Kardelj istisnuo Aleksandra Rankovića iz srca Josipa Broza i kako je Aleksandar Ranković od simbola jugoslovenstva, pošto ga je Josip Broz Tito smenio, postao ikona srpstva.

Serijal je zasnovan na istorijskim dokumentima, TV i fono zapisima, svedočenjima neposrednih učesnika događaja, kao i analizama i ocenama istoričara i drugih relevantnih sagovornika.