STUDENTI I PROFESORI GLUME U FILMU “DARA IZ JASENOVCA“

 

U potresnoj priči o stradanjima srpskog, jevrejskog i romskog naroda tokom II svetskog rata, u logoru Jasenovac, glavnu mušku ulogu tumači Igor Đorđević, profesor glume Akademije umetnosti u Beogradu.

 

 

Našim dipl. glumicama Marti Ćeranić i Jeleni Grujičić, takodje su poverene uloge, kao i još jednom našem profesoru glume, Bojanu Žiroviću.

 


Marta Ćeranić


Jelena Grujičić

Premijera filma održana je 25. novembra 2020. godine na Kosovu i Metohiji, tačnije u Gračanici. Docnije je i u SAD bio prikazivan tokom januara 2021. g., a svetska televizijska premijera bila je 20. februara 2021. na televizijama RTSRTRS i Prva CG.

Bioskopska masovna premijera biće održana 22. aprila na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Radnja govori o stradanjima srpskihžidovskih i romskih muškaraca, žena i dece u logoru smrti Jasenovac, u doba Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata. Prvi je srpski igrani film Predraga Antonojevića koji govori o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen 75 godina nakon zatvaranja istog.

Snimanje filma su finansijski podržali Vlada Republike SrbijeVlada Republike Srpske, Filmski centar Srbije kao i druge institucije.

Ostvarenje Dara iz Jasenovca bio je srpski predstavnik u trci za 93. Oskara i nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji međunarodni film. Ostvarenje je takođe bilo kandidat za nagradu Zlatni globus u svim kategorijama.

Leave a comment