Svetska premijera filma „Isti“ na 30. Medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu

 
Dokumentarini film „Isti“, Dejana Petrovića, profesora filmske i TV režije na Akademiji umetnosti u Beogradu će imati svetsku premijeru na 30. Medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA.
Film će biti prikazan u okviru takmičarskog programa. (Program)
Učešće u program IDFA je izuzetan uspeh srpskog dokumentarnog filma. Za period od 3 decenije postojanja festivala samo je devet dokumentaraca srpskih autora prikazano, a poslednje učešće naših filmskih stvaralaca bilo je pre šest godina.
„Isti“ (The Same) je kratkometražni dokumentarni film (16 min) nastao u produkciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“.
Specifičnog rediteljskog izraza, Dejan Petrović otkriva svakodnevicu osuđenika i stražara nekoliko većih zatvora u Srbiji. Istražujići realan život istinskih zatvorenika reditelj stvara metaforu kojom ispituje srazmeru ljudske slobode.
Film „Isti“ sniman je u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu uz podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije. Film je realizovan u koprodukciji NCF „Filmart“ sa kućom Cinnamon Films, a uz podršku Filmskog centra Srbije.
Dejan Petrović potpisuje i scenario filma, direktor fotografije je Dragan Vildović, montažer filma je Aleksandar Popović, takodje profesor Akademije umetnosti u Beogradu, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović, a kompozitor Vojin Ristivojević.
Vest mozete pogledati i na stranici SEECult.
Sajt filma „Isti“ – www.thesame.rs
the_same-isti_01_ the_same-isti_08_ the_same-isti_10_ the_same-isti_15_