Svi uspesi Akademije umetnosti u 2018. godini!

U 2018. godini Akademija umetnosti u Beogradu, njeni profesori, bivši i sadašnji studenti postigli su mnogo uspeha. Osvojili smo nebrojeno nagrada, imali uspešne filmske i pozorišne premijere. Naši filmovi prikazivali su se na festivalima širom sveta. Serije naših bivših đaka prikazivale su se u prajm tajmu, premijere filmova bile krcate, pozorišne predstave izazivale oduševljene reakcije i kritike.

Na žalost, u ovoj godini smo izgubili našeg osnivača i direktora, Dušana Đokovića, i sve svoje snage smo usmerili na to da sačuvamo Akademiju i nastavimo putem koji je on odavno zacrtao.

Osim visokih umetničkih dometa koje su postigli profesori i studenti Akademije i koji su bili vidljivi i široj publici, profesori Akademije umetnosti su naravno najviše vremena posvećivali našim studentima, trudeći se da svi oni koji su nam poklonili svoje poverenje dobijaju vrhunsko obrazovanje, ali i da odmah počnu da proveravaju svoje domete i usavrše ih do maksimuma.

Naše ispitne predstave iz glume su to najbolje pokazale, jer su bile vrhunskog kvaliteta, a publike je bilo toliko da se sedelo i stajalo sa strane. Mladi glumci dobijali su svoje prve aplauze, a njihovi profesori potvrdu da su primili talentovane generacije koje će uskoro iznedriti prave glumačke zvezde kojima će se diviti čitava zemlja.

U nastavku ćemo vas podsetiti na sve uspehe naših profesora, bivših i sadašnjih studenata tokom 2018. godine. Redosled kojim smo nizali vesti nije vrednosni.

Dvanaest nagrada za „Isti“ Dejana Petrovića

Dejan Petrović, profesor režije na Akademiji umetnost, za svoj kratki dokumentarni film “Isti” dobio je ove godine 12 nagrada! Svetsku premijeru film je imao na festivalu IDFA u Amsterdamu, i od tada ne prestaje da niže nagrade. Na 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma je dobio Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film. Nagrađen je, između ostalih, i na Međunarodnom festivalu filma Ismailia u Egiptu, kao i na festivalu “Zlatni vitez” u Sevastopolju.

 

Jutro će promeniti sve

Seriju koja je u startu dobila epitet” generacijska” i koju su uporedili sa “Grlom u jagode”, radilo je nekoliko ljudi koji su završili Akademiju umetnosti. Pre svega, njen autor i reditelj je Goran Stanković (pored Vladimira Tagića), producentkinja Snežana Van Hauvelingen, i glumica Isidora Simijonović koja je tumačila jednu od četiri glavne uloge.

Montirali smo film “Kralj Petar Prvi” i seriju “Šifra Despot”

Montažu filma Petra Ristovskog “Kralj Petar Prvi” potpisao je Nenad Pirnat, takođe bivši student Akademije umetnosti u Beogradu. Naš Đorđe Stanimirović režirao je nekoliko epizoda serije Radoša Bajića “Šifra Despot”.

Četvoro glumaca AU u filmu “Zaspanka za vojnike”

U filmu “Zaspanka za vojnike” reditelja Predraga Gage Antonijevića, igralo je čak četvoro diplomiranih glumaca Akademije umetnosti u Beogradu – Nenad Okanović, Marko Gvero, Petar Kokinović i Jovan Gulan.

Briljantni Igor Đorđević u nekoliko ključnih uloga

Igor Đorđević, glumac i profesor AU, ove godine je briljirao u ulozi Đorđa Katića u seriji „Koreni“, a videli smo ga i u ulozi Petra Kočića u filmu “Slepi putnik na brodu ludaka” na RTS-u u režiji Gorana Markovića. Uskoro ćemo ga gledati na RTS-u u seriji “Delirium tremens”, kao i u seriji „Senke nad Balkanom“.

 

Dve predstave Milana Neškovića na Sterijinom pozorju

Dve predstave Milana Neškovića, profesor na Katedri za glumu AU, izvedene su u okviru takmičarskog programa Selekcija nacionalne drame 63. Sterijinog pozorja. To su bile predstave “Ožalošćena porodica” Teatra “Fjodor Volkov” iz Jaroslava (Rusija) i “Švajcarska” Petra Mihajlovića Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

 

Milica Kralj otvorila sezonu Narodnog pozorišta RS

Ovogodišnja, 89. sezona Narodnog pozorišta Republike Srpske otvorena je jubilarnim, 100. izvođenjem predstave “Gospođa ministarka” u režiji Milice Kralj, profesorke Akademije umetnosti u Beogradu. Predstava, u kojoj glavnu ulogu igra Svetlana Ceca Bojković, jedna je od najdugovečnijih i najpopularnijih predstava na repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

Akademija i na DOK Leipzig festivalu

Na ovogodišnjem DOK Leipzig festivalu u međunarodnom takmičarskom programu prikazan je kratki animirani film reditelja Miloša Tomića, bivšeg studenta režije na Akademiji umetnosti. Takođe, vođa srpske delegacije na festivalu DOK Leipzig bila je dr Jovana Nikolić, profesorka Akademije umetnosti u Beogradu.

Studenti Akademije na Martovskom festivalu

Na Martovskom festivalu prikazan je igrani studentski film “Februar” Mladena Minića, gde je dobio i diplomu u  kategoriji  studentskog i debitantskog filma, a u okviru takmičarskog programa “Dokumetarni film” premijerno je prikazano i ostvarenje “Trag boje” našeg studenta Nikole Gačpara.

Premijera mjuzikla Stevana Filipovića

Mjuzikl “Pored mene”, po scenariju i u režiji profesora Akademije umetnosti u Beogradu Stevana Filipovića, inspirisan albumom Nikole Čuturila Čuture za decu, emitovan je na RTS-u 30. decembra, a od 31. decembra kao poklon fanovima je dostupan na RTS Planeti i na jutjub kanalu.

 

„Obeleženi“ Jovan Dopuđe uzeo 17 nagrada!

Flm “Obeleženi” Jovana Dopuđe, studenta treće godine režije AU, prikazan je u programu Short Documentary Competition festivala OFF – najstarijeg i naprestižnijeg filmskog festivala u Danskoj. Pobednik ovog programa direktno ulazi u kvalifikacije za nominacije za Oskara. Ovaj film do sada je osvojio 17. nagrada!

 

„Teslin narod“ Željka Mirkovića

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Teslin narod” Željka Mirkovića, diplomiranog reditelja Akademije umetnosti, održana je u krajem oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Nakon toga, istoimena serija je počela da se prikazuje na RTS-u. Serija “Teslin narod” otkriva do sada neotkrivene priče o čuvenim Srbima u Americi.

„Ne vidiš da vidiš“ na festivalu fantastike

Ispitni film „Ne vidiš da vidiš“ Alekse Mirosavljevića, studenta 3. godine montaže Akademije umetnosti, prikazan je u takmičarskom programu Festivala srpskog filma fantastike.

Film „Horizonti“ u bioskopima

Debitantsko ostvarenje apsolventa režije i scenariste Svetislava Dragomirovića „Horizonti“, ujedno njegov diplomski film na Akademiji umetnosti Beograd, premijerno je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, a pred kraj godine počeo je da se redovno prikazuje u bioskopima.

 

Nagrada „Ružica Sokić„ Milici Gojković

Naša bivša studentkinja Milica Gojković, od nedavno i stalni član JDP, ove sezone je briljirala u pozorištu. Igrala je u Čehovljevom “Ujka Vanji”, “Vratima od stakla” Biljane Srbljanović, a možete je još gledati i u predstavama “Ajnštajnovi snovi”, “Mesec dana na selu”, “Tako je (ako vam se tako čini)”, “Hotel ‘Slobodan promet'”, “Pod žrvnjem”.
Milica je ove godine dobila nagradu “Ružica Sokić”, koju dodeljuje Fondacija Ružice Sokić za najbolje glumačko ostvarenje.

Nagrada za predstavu “Galeb” na festivalu u Minsku

 

Glumica Gordana Đokić, diplomirana studenkinja Akademije umetnosti u Beogradu, dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u predstavi “Galeb” A.P. Čehova, na festivalu “Teatralny koufar” u Minsku, Belorusija. Nagradu su dobili, za istu predstsvu, i Miloš Lazarov za najbolju mušku glavnu ulogu, kao i profesor AU, reditelj Milan Nešković, za najbolju režiju.

Milošu Tomiću nagrada na Balkanimi

Film “Muzičke traume” Miloša Tomića, bivšeg studenta režije AU, je dobio nagradu za najbolji srpski film na 15. Evropskom festivalu animiranog filma Balkanima za “ličan, maštovit, lep film, koji je vrhunski primer autorske animacije”.

Izložba “Ratni foto-reporter Rista Marjanović” u Galeriji RTS-a

Izložba “Ratni foto-reporter Rista Marjanović”, autora Milojka Gordića i Snežane Negovanović, u organizaciju Akademije umetnosti, RTS-a, Zastava filma, održana je u Galeriji RTS-a.

 

Vojin Vasović, rekorder po osvojenim nagradama

Vojin Vasović, saradnik u nastavi Akademije umetnosti i naš bivši student, sa svojim animiranim filmovima “Svakih pet minuta” i “Bio dvaput jedan kralj” je osvojio skoro 50 nagrada. I ove godine je svuda gde je prikazan odlično primljen, na Canada Independent Film Festivalu u Monteralu „Bio dvaput jedan kralj” je osvojio nagradu za najbolju animaciju, a bio je najbolji i Los Anđelesu, Barseloni, Sevilji…Prikazan je na preko 60 svetskih festivala. Na konkursu programa MEDIA Kreativna Evropa Vojin je dobio najveći iznos za projekat dugometražnog animiranog filma “Bio dvaput jedan kralj”.

 

Osvojen i Oskar

Vuk Despotović, koji je 2006.  godine završio na našoj Akademijii smer Produkcija u umetnosti i medijima, član je ekipe filma “Blade Runner 2049” koja je osvojila Oskara za vizuelne efekte.

Jovana Nikolić selektorka Martovskog festivala

Jovana Nikolić, profesorka AU, bila je selektor dugometražnih dokumentarnih filmova u okviru 65. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Tamari Grujić specijalno priznanje ““Naplemenitiji podvig godine”

Tamara Grujić, autorka TV serijala “S Tamarom u akciji” i studentkinja produkcije AU, bila je dobitnica Specijalnog priznanje žirija Večernjih novosti  “Naplemenitiji podvig godine” zbog podsticanja plemenitosti i požrtvovanosti, čime ostavlja dubog trag humanosti u društvu.

 

Angažovani svi montažeri Aakademije umetnosti

Sredinom godine na snimanju čak pet serija u Srbiji bili su angažovani profesori i bivši studenti montaže sa naše Akademije. Na seriji Dragana Bjelogrlića “Košarkaši” radili su Aleksandar Popović, Lazar Predojev i Dijana Jović, a na “Senkama nad Balkanom 2” Lazar Predojev i Milena Predić. U timu serije “Vojna akademija” su bili profesor Aleksandar Popović, Dijana Jović i Andrej Križan. Radoš Bajić je u ekipu serije “Šifra Despot” angažovao Aleksandra Popovića, Milenu Predić, Andreja Križana i Nikolu Stankića.

“Zlatna buklija” Dušanu Đokoviću

Dušan Đoković, direktor i osnivač Akademije umetnosti u Beogradu, bio je ovogodišnji dobitnik nagrade Grand pri “Zlatna buklija” za životno delo Međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani.

 

Zlatna značka KPZS Draganu Elčiću

Draganu Elčiću, profesoru i dekanu Akademije umetnosti, je uručeno priznanje “Zlatna značka” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2018. godinu, za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti i za nesebičan, predan i dugotrajan rad.

Oduševljena kritika na Sterijinom pozorju

Ove godine smo na Sterijinom pozorju dobili nadahnutu i izuzetno pohvalnu pozorišnu kritiku iz pera Nikoline Đukanović za ispitnu predstavu studenata treće godine “Žanrovizija” u klasi profesorke Olivere Viktorović i docenta Gorana Jevtića.

Nagrada ULUPUDS-a Milici Đurov

Milici Đurov, bivšoj profesorki i prodekanki Akademije umetnosti u Beogradu, dodeljena je godišnja nagrada Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Jesenji pozorišni festival na Mećavniku u znaku Akademije

Jesenji pozorišni festival na Mećavniku prošao je u znaku Akademije umetnosti u Beogradu. Naš profesor i reditelj Milan Nešković bio je selektor, a naša predstava „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog bila je uvrštena u takmičarski program.
Takođe, reditelj Nikola Gačpar, montažer Aleksa Mirosavljević, snimatelj Vlade Arsenijević i snimatelj zvuka Maksim Kostenko, svi sa Akademije umetnosti, su snimili završni video o ceremiji zatvaranja, takmičarskim danima festivala, kao i pojedinačne video materijale sa oba takmičarska dana.

Goranu Jevtiću nagrada za izuzetnost u Aranđelovcu

Goran Jevtić, glumac i profesor Akademije umetnosti u Beogradu, na festivalu „Teatar u nama“ u Aranđelovcu, dobio je nagradu za izuzetnost u umetničkom i pozorišnom izražaju, za ulogu Nonakura u predstavi „Florentinski šešir“ reditelja Darijana Mihajlovića.

Marko Ubović  u Njujorku

Video rad docenta Akademije umetnosti Marka Ubovića, pod nazivom „Valley of the Shadow of Death“, nakon prikazivanja na nekoliko svetskih festivala i osvajanja glavne nagrade za eksperimentalnu formu na poljskom Interference festivalu 2017. godine, sredinom novembra bio je prikazan i u njujorškom filmskom centru Anthology Film Archives.

Akademija na festivalu IDFA u Amsterdamu

Na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu ove godine našli su se autori i sa Akademije umetnosti u Beogradu. Reditlj Danilo Ceković, svršeni student režije Akademije umetnosti, i montažerka Ana Ristović prisustvovali su IDFAcademy programu, nakon što je IDFA proglasila projekat “Dnevnik ozbiljnog prestupnika” za najbolji projekat Rough Cut Boutique programa na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu.

Solunci ponovo u Narodnom pozorištu

Predstava „Solunci govore“ Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze i produkciji Akademije umetnosti u Beogradu, igrana je u Narodnom pozorištupočetkom decembra. Projekat “Solunci govore” na umetnički način ponovo je oživela sećanje na najznačajnije trenutke naše istorije.

Akademija iz Lođa u poseti Akademiji umetnosti

Studenti glume i profesori čuvene Poljske nacionalne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa bili su gosti Akademije umetnosti u Beogradu od 17-19. decembar ove godine.

Premijera filma Brazilka u DOB-u

Premijera diplomskog filma ”Brazilka”, u režiji Sare Marković u klasi profesora Dragana Elčića, održana je u Domu omladine 27. decembra. Bioskopska sala Doma omladine bila je mala za zainteresovanu publiku, a ekipa filma je na kraju projekcije pozdravljena ovacijama.

Visoka delegacija iz Baden-Virtenberga u poseti Akademiji

Visoka delegacija vodećih ljudi ministarstava, kulturnih institucija, filmskih akademija i muzeja nemačke pokrajine Baden-Virtenberg posetila je Akademiju umetnosti i u razgovoru uspostavila prve kontakte i korake za dalju saradnju. U okviru posete šire delegacije Baden-Virtenberga, vodeći ljudi kulture ove oblasti za sastanak su izabrali, pored Univerziteta umetnosti, samo još naš fakultet.

Branislavu Popoviću nagrada na konkursu “Stazama Nikole Tesle”

Branislav Popović, profesor na Katedri za muzičku produkciju i dizajn zvuka naše Akademije, osvojio je nagradu za inovativnu ideju za novi proizvod ili uslugu na konkursu „Stazama Nikole Tesle“, koji je organizovao Savez inženjera i tehničara Srbije u sklopu obeležavanja 150 godina postojanja.

 

 

Leave a comment