TIJANA UPČEV DIPL. GLUMICA AKADEMIJE U WANNABE MAGAZINU O INTERNACIONALNIM PROJEKTIMA

 

“Estetika današnjice je to da nema nikakve estetike”, naslov je velikog intervjua koji je za Wannabe Magazin dala naša dipl. glumica Tijana Upčev.

Tijana je po završetku studija glume u klasi prof. Mirjane Karanović počela je da radi na internacionalnim projektima “My Husband’s Double Life” i “My Daughter is Missing”. Trenutno je gledamo u američkoj naučno fantastičnoj seriji “Predstraža”/”Outpoust”/,  koja se snima u Srbiji, a u kojoj Tijana tumači ulogu Warlite, kraljičine sluškinje.

U intervjuu ističu da je Tijana svojim talentom i lepotom koja podseća na zlatno doba Holivuda, prvo osvojila publiku preko okeana, a sada i domaću publiku. Ona nam prenosi iskustva o igranju u stranoj produkciji, na engleskom jeziku,  gde je glumačka ekipa internacionalna:

Snimajući dani često počinju u veoma ranim jutarnjim časovima. Tako da, kada stignemo na set, čini mi se da se svako od nas zadržava nakratko u svom mikro univerzumu, dok se popije još po neki gutljaj kafe, čaja, doručak… A onda šminkernica u kojoj nas uvek dočeka muzika i već vesela, aktivna i užurbana atmosfera gde više nema prostora za dremanje, nakon toga oblačenje kostima, proba i “AKCIJA”! Sve nakon doručka dešava se veoma brzo i teško je to dočarati… Ima dana kada vaše noge zaborave kada su poslednji put odmorile makar na kratko, a onda ipak ima dana koje provedete u čekanju kadrova i scena. Svaki dan je avantura za sebe...Serija se emituje na SciFi kanalu na teritoriji Balkana, svakog utorka u 21 čas. Warlita je kraljičina sluškinja, nežnog izgleda i lepih manira. Veoma je lojalna, marljiva i spremna je zarad sebi bliskih ljudi da založi sebe. Zna šta želi, u stanju je da sluša i osluškuje, što sebe i svoje potrebe, što i situacije i okruženje u kom se nalazi.”

Na pitanje novinara koje umetničko delo je Tijanu najviše dovelo do glumei odakle crpi inspiraciju, ona kaže:

“Predstava Tomija Janežiča “Galeb” je predstava koja traje šest sati. Za mene, te 2013. kada sam je prvi put gledala, to nije bila predstava, već čitav život, krajnji vrhunac umetnosti i potpuna ekstaza koju sam doživela na toj predstavi. Gledala sam je četiri puta. Ona me je uvek vukla dalje. I dan danas, iako se više ne igra, stoji kao podsetnik u mojoj glavi. Setim je se upravo i u sivim danima. Sivilo se ne može izbeći, ali setim se zašto sam tu gde jesam, kajanje je u redu ako je tu zato što si iskoristio svaku šansu, a ne zato što se nisi usudio da probaš.”

O daljem toku svoje karijere Tijana kaže da će se razvijati i voditi onako kako joj bude prijalo.

“Sada bih volela da iskusim nešto slično ovome što su moje kolege iz Outposta iskusile boravkom u Srbiji. Da izmestim sebe iz granica komfora, spakujem sve u jedan kofer, upoznam neki drugi svet. Prelazim godinu po godinu, dan po dan. 2020. nam je makar dokazala da planovi ne znače i realizaciju. Rad, disciplina i spontanost.”

O najvećim izazovima sa kojim se susreću mlade glumice u Srbiji, naša talentovana glumica ističe:

U Srbiji je izazov baviti se i istrajati u bilo čemu, a kamoli u kulturi! Ipak, neka bude da je najveći izazov za glumce i glumice što često ne znamo sa čime se to tačno borimo, iako nesvesno vodimo borbu sami sa sobom. I najnapornije je definitivno čekanje posla, prilike, uslova… jer tada treba naći način da se održite svežim i spremnim.”

Na pitanje koliko se estetika lepog promenila tokom godina, kako bi opisala svoj stil i čime ga neguješ, Tijana kaže:

Smatram da je estetika današnjice to da nema nikakve estetike. Estetika je počela da čuči i počiva na lažima i lažnom, sa ciljem da se svi uguramo u isti kalup. Trudim se da u tome ne učestvujem. Moj stil je poprilično klasičan i ja ga samo bojim ponekim novim trendom koji može da se uklopi u tu sliku. Inspiracija i nega uvek će počivati na filmovima i modnim ikonama 50-ih godina prošlog veka.”

A mladim devojkama, pre svega glumicama poručuje:

U redu je birati bitke. Ne možete biti na svim frontovima odjednom. Ne bojte se da padnete, posle toga ustanite, možda suznih očiju, ali se nasmejte, otresite prašinu i nastavite dalje!”

Čitav intervju sa Tijanom Upčev pročitajte na https://wannabemagazine.com/glumica-tijana-upceva-estetika-danasnjice-je-to-da-nema-nikakve-estetike/