U PRIPREMI NOVI FILM “PORED TEBE” U REŽIJI PROF. STEVANA FILIPOVIĆA

 

Sve ljubitelje i veliki broj fanova filma“Pored mene” obradovala je vest da uskoro dolazi nastavak, novi film “Pored tebe”, u režiji našeg prof. Stevana Filipovića.

“Mi smo krenuli u pripreme filma “Pored nas”, to je treći deo. Te pripreme smo samo presekli zbog vanrednog stanja. Svi planovi su propali. Prvo smo bili depresivni, a onda smo nekako pokušali da kreativnije iskoristimo slobodno vreme. Napisali smo scenario koji se dešava u vreme pandemije. To je jedan novi film i zove se “Pored tebe”. Cilj je bio da napravimo nešto što bi po formatu bilo autentično naše, dakle nekakav međunastavak filma između filmova Pored mene i Pored nas”, kaže Stevan Filipović.

 

Radnja prati glavnu junakinju, Minu Nikoliću, našu dip. glumicu, u ulozi novinarke Ksenije, koja pokušava da otkrije misteriju nestanka jednog od likova iz filma “Pored mene”, prilagođavajući se novonastalim okolnostima izazvanim virusom Korona.

“Ne može da izađe napolje, ne može da se viđa sa ljudima, može da komunicira jedino preko aplikacija i sada kako izgleda zapravo novinarski rad u tim okolnostima, kako izgleda rešavanje takve misterije, ako imamo takvu ekstremnu situaciju koja nas vezuje, sputava i ograničava ono što možemo da uradimo”, objašnjava naš profesor.

Mladoj Mini Nikolić, kojoj je ovo debitantska uloga na celovečernjem filmu se ideja dopada. Evo šta kaže:

“Kada će otpočeti snimanje, još uvek se ne zna, ali pripreme su u toku već neko vreme. Cela ideja i početak rada na filmu, počeo je kada su karantin i policijski čas već uveliko uvedeni, tako da su se naši prvi koraci održavali putem Skype sastanaka. U pitanju su bile probe za napisane scene, a improvizacije za scene za koje smo imali odrednice, ali ne i tekst., radila je Isidora Bulatović, pomoćnica režije, koja je bila Stevanova saradnica i na prethodnom filmu. Ona  je moj neumorni partner na tim probama, dok podela ne bude finalna. U radu na liku, dosta mi pomaže novinarka Natalija Atanacković, koja je, zajedno sa glumcem Darkom Ivićem i Isidorom, saradnik na scenariju. Pripreme, u slučaju ovog filma, odnose se ne samo na standardnu proceduru traženja lika, gledanja referenci, razgovora o istom, već i na neke talente i sposobnosti Ksenije koju igram. Da ne otkrivam baš o čemu se radi, reću ću samo da je jako uzbudljivo, da imam veliki osećaj odgovornosti, koji me samo još više gura da radim na svim tim zadacima. Tu je, takođe, i otkrivanje novih mogućnosti koje pruža ovakva vrsta filma, koja nije nova, ali nije ni dovoljno istražena. Za ideju ovog „međunastavka“ i to baš u ovoj formi, veliko hvala koautoru priče i producentu ovog filma, Branislavu Jeviću”.

Kako Mina navodi, na scenariju rade Isidora Bulatović, naša studentkinja IV godine Filmske i TV režije i Darko Ivić, dipl. glumac Akademije umetnosti u Beogradu.

 

Leave a comment