VELIKA PREMIJERA „IVANOV“ A. P. ČEHOVA U REŽIJI PROF. ŽELJKA ĐUKIĆA U NP REPUBLIKE SRPSKE U BANJA LUCI

 

Maestralna premijera Čehovljevog „Ivanova“ u režiji našeg profesora Željka Đukića, izvedena je u petak, 10. marta 2023. godine, na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci.

Velika sala NPRS bila je do kraja ispunjena i dan ranije, na pretpremijeri, kao i u subotu veče, tokom prve reprize Čehovljevog klasika.

Ivanov je u ovoj verziji više muškarac razdrt unutrašnjom teskobom, nego intelektualac rastrzan etičkim dilemama. Više mučenik i ljubavnik nego filozof.

“Ivanov odudara od svoje sredine. Drugi su mu prioriteti. Ne odaje se alkoholu, ne juri za parama i glamurom, nije karijerista. On hoće da shvati sebe i svet u kojem živi, ali ljudi su postali isprazni i lažljivi”, istakao je prof. Đukić o svom viđenju lika.

U dva i po sata igranja prikazana je raskošna širina likova koji su se smjenjivali na sceni, i učinili predstavu “Ivanov” komadom kojim Narodno pozorište RS može da se ponosi.

“Vjerujem da smo radili kao tim, i da je u našem susretu bilo puno razmene ideja i mišljenja, igre. Čini mi se da nam se povremeno dešavalo i ono što je najzanimljvije i najuzbudljivije u glumačkoj veštini: otkrivala  su nam se i skrivena značenja, ono neizrecivo i tajno, ono što se javi u trenutku, na dobroj probi. A to je moguće samo sa profesionalnim i fleksibilnim glumačkim ansamblom”, kazao je reditelj.