VELIKI INTERVJU PROF. DRAGANE VARAGIĆ PORTALU EKSPRES.RS

 

Redovni prof. glume Dragana Varagić u velikom intervjuu za Nedeljni Ekspres govorila je o svojim ulogama u zamlji i inostranstvu, profesuri, životu u kanadi i povratku u Beograd, studentima i novoj klasi, u novoj akademskoj 2020/21. godini.

Tokom već uspešne pozorišne i filmske karijere u Beogradu, o odlasku u Kanadu prof. Varagić kaže:

Odavde sam u Kanadu ponela jednu Draganu koja je imala dosta iskustva i pozorišnog i pred kamerama, studije glume u Beogradu i postdiplomske u Stratfordu, susrete na sceni sa velikim piscima, poštovanje i radost igranja sa velikim glumcima… Jednu Draganu koja se nije bojala i koja je bila dovoljno radoznala da sve to stavi ponovo na probu. Imala sam dve prednosti i jedan nedostatak… Volela sam izazove… To me je odvelo da magistriram i da sem glume počnem da režiram i predajem na fakultetu…Bila sam prva glumica sa akcentom koja je bila nominovana za najveću glumačku nagradu Toronta i na to sam jako ponosna. Moja borba nije bila samo glumačka već i jezička.”

“Kanada i njena kultura su me paradoksalno još više povezali sa sobom. Tako sam naučila ono što i danas govorim svojim studentima: u glumi nema greške, sve je samo informacija šta treba da radiš dalje. I sve je pitanje tvog izbora.”

Koje mogućnosti joj je život i rad u Kanadi pružio naša profesorka ističe:

“Pozorišno, Kanada mi je dala mogućnost da upoznam razne tehnike glume koje se ovde uglavnom ne predaju, da odem na majstorske radionice kod nekih od najvećih umetnika sveta, da otvorim čitavo polje svog profesorskog istraživanja koje povezuje matematiku, fiziku i dramu, i pre svega da ponovo propitujem odnos između uspostavljanja i otpuštanja kontrole na sceni… Za moj rad u Kanadi mislim da je ključno bilo što sam neka važna saznanja o pozorištu dobila i na engleskom jeziku za vreme postdiplomskih studija u Stratfordu. Ne znam šta bi bilo da život nije tako namestio. Volim što i dalje idem u Kanadu povremeno da radim, uglavnom na fakultetu gde predajem i režiram ili ponešto snimim.”

Prof. Varagić o glumi i svojim ulogama naglašava:

“U glumi kao i u životu – ako ti se ne sviđa, izaberi ponovo. Ne može da se izlazi sa scene i da se odustaje. Ove godine ponovo primam klasu na Akademiji umetnosti gde sam redovni profesor. Istovremeno u Narodnom pozorištu igram predstavu “Devedesete” u režiji Egona Savina, igrala sam u seriji “Pet”, igrala u filmu “Šavovi”, upravo odigrala ulogu u novoj akcionoj seriji, igram… igrala… igraću… jedan od onih glagola koji me čini srećnom. Volim da igram, i to na svom jeziku. Beograd mi je vratio tu Draganu koja mi je u Kanadi nedostajala”.

Na pitanje šta kao profesor glume želiti da nauči svoje studente i da li je gluma profesija od koje se živi ili strast koja ne pravi kompromise prof. Varagić odgovara:

“Gluma je posvećenost, način razmišljanja, razumevanja života, sposobnost da nađete srž, da se odmaknete od jeftinog prosuđivanja  i moralisanja, potreba da se dodirne žila kucavica, potreba za istinom, potreba da se kompleksnost i svega previše svede na jednostavnost i tačnost i da se bar za trenutak pogleda kroz to u svemogućnost i ponešto razume. Istovremeno, to je i potreba za empatijom i razumevanjem svega onoga što je ljudsko, potreba da se otkrije ista ona tajna kojom se bavi i nauka, šta je to život koji živimo.  Gluma je i strast, jer vaše racionalno i iracionalno treba da otplešu neku ulogu a ne da se sapletu. Ako ste umeli da gledate i bili u prilici, mogli ste da učite od velikih glumaca tajne pozorišta, pod uslovom da vam to prećutno dozvole.”

Kompletan intervju sa prof. Draganom Varagić možete pročitati na OVDE

Leave a comment