VELIKI INTERVJU TAMARE MILOŠEVIĆ NAŠE APSOLVENTKINJE GLUME

 

Mladu glumicu Tamaru Milošević, apsolventkinju glume Akademije umetnosti u Beogradu regionalna publika zapazila je u ulozi Marije Kuruzović, u telenoveli “Hotel Balkan”.

Tamara Milošević dala je za “nezavisne.com” veliki intervju pod nazivom “Ponavljamo istoriju u glavi da se ne ponavljala” i govorila o značaju koji serija “Hotel Balkan” ima za mlade glumce sa naših prostora, ali i značaju istorijskih činjenica koje se provlače kroz ovu veoma popularnu seriju.

Naša glumica igra ulogu Marije, deteta koje je, po njenim rečima, proživelo više života nego godina, budući da ima samo 16. Dete u telu žene, u kojoj se dešava velika promena paralelno s razvojem radnje u seriji. Hrabar, požrtvovan, istrajan, pravdoljubiv lik, čija ljubav prema sinu ne poznaje granice.

Na pitanje šta za nju znači rad na seriji i kakvi su bili prvi utisci po dolasku na set, Tamara kaže da nije ni slutila uticaj koji će ovaj projekat imati na moj život.

“Rad na seriji za mene je prvobitno značio priliku da svoj glumački zanat kalim pod mentorstvom reditelja, starijih kolega glumaca, čiji rad izuzetno poštujem. U međuvremenu je set postao više od sinonima za rad – to je bilo mesto na kojem sam stekla prijatelje za čitav život i sa kojima sam čitav jedan život već proživela tokom snimanja. I to je bila neka vrsta rada – na sebi, u sebi, oko sebe”.

Serija je od izuzetnog značaja, kako zbog pripovedanja autentičnog ratnog i posleratnog stanja koje se odvijalo na teritoriji Banjaluke, tako i zbog činjenice da upravo pruža priliku mladim glumcima da uplove u ozbiljne glumačke vode i stanu rame uz rame sa svojim uzorima. Budući da je jedna od dominantnih tema serije generacijski jaz, mislim da ona iz više razloga zavređuje pažnju publike”.

Koliko je sama pandemija uticala na Tamaru i koliki je bio izazov raditi na seriji u vremenu blokada i policijskih časova, Tamara ističe da je svako bavljenje umetnošću i pokušaj da se u ovom vremenu stvori nešto ni iz čega, dovoljno izazovno samo po sebi. “Pandemija je na ovaj naš posao dodala pridev sizifovski te je u nekim trenucima delovalo kao da nikada nećemo stići do cilja. Neizvesnost je nešto na šta smo, na svu sreću, navikli, tako da je strah za naše bližnje ipak prevagnuo u odnosu na sve druge strahove”.

Lik Marije Kuruzović je smešten u tridesetim godinama prošlog veka, a za potrebe serije, tvorci su izučavali istoriju Banjaluke i tog vremena. Evo šta o tome kaže naša talenovana mlada glumica:

“Kada prikazujemo prošlost, mi na izvestan način prikazujemo sadašnjost. Tako je i prošlost porodice Kuruzović oblikovala njihovu sadašnjost. Kroz lik Marije predstavljen je vasceli trag istorije Banjaluke, prisustvo Austrije, Hrvata, Nemaca, dolazak komunizma. U skladu s tim, baviti se istorijom je neophodno, a pogotovo tokom stvaranja jednog ovakvog projekta, čija je radnja uslovljena vremenom u kom se dešavala. Ponavljamo u glavi istoriju kako se ona sama ne bi ponavljala”.

Tamara kaže da su zbog trenutne situacije mnogi projekti, na žalost, stopirani, ali da  je sreća u nesreći što sada ima priliku da nastavim rad na svojoj diplomskoj predstavi. U pitanju je Žan Žene – “Sluškinje”, drama na kojoj je radila i prethodnih meseci zajedno sa dve koleginice sa klase.

Foto: NN

Kompletan intervju sa Tamarom Milošević možete pročitati na https://www.nezavisne.com/kultura/film/Tamara-Milosevic-Ponavljamo-istoriju-u-glavi-da-se-ne-bi-ponavljala/631908

Leave a comment