“ZLATNE BUKLIJE“ STUDENTIMA I DIPLOMCIMA AKADEMIJE, DEKANU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Na dodeli nagrada 19. međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ održanog 26. aprila 2024. godine u Velikoj Plani, dekan i redovni profesor Akademije umetnosti u Beogradu, Dragoljub Elčić dobio je Nagradu za životno delo.

Grand Prix je dobila studentkinja treće godine FTV režije Bo Stamatović za studentski film “Vuk”, dok je naš student režije Uroš Krulj sa studentskim filmom “Polazak” osvojio prvo mesto.

Master film “Ostajem ovde” osvojio je Prvu nagradu  “Zlatna buklija”, autora Aleksandara Lazaravića, dipl. filmskog i televizijskom montažera i profesorea Akademije umetnosti u Beogradu. U obrazloženju se navodi da je “svojim crno-belim portretima autor dirljivo ‘ispričao’svoju životnu priču, roditeljski dom i zajednicu, teške dane i sukobe…, ali je sačuvao i prikazao život i slike kao jedinstvenu i dirljivu pojavu”.

“NIKOLA PILIĆ” je film Željka Mirkovića, dipl. reditelja Akademije umetnosti u Beogradu koji je takodje osvojio Prva nagrada “Zlatna buklija”, za po mišljenju žirija “ ubedljiv i emotivan spoj sporta i filma, za dirljiv prikaz života i tenisa, za buduće naraštaje, mastore belog sporta i nove šampione kao što je Novak Đoković”.

Na Festivalu su se ove godine tamičile 24 produkcijske kuće, a u konkurenciji je bilo 280 filmova u više kategorija. Četiri nagrade za reditelje Akademije umetnosti u Beogradu su veliki uspeh za našu kuću i filmsko umetničko stvaralaštvo.