'Bio dvaput jedan kralj' nagrađen u Indiji, Rumuniji i Grčkoj

Na upravo završenom festivalu Athens Animfest u Grčkoj, kratki animirani film Vojina Vasovića “Bio dvaput jedan kralj” osvojio je nagradu za izuzetnost u kratkoj animiranoj formi. Na ovom festivalu koji se održava po 13. put, publika je mogla da pogleda čak 418 filmova iz 52 zemlje, kotirajući time Atinu medju najznačajnije festivale animacije u svetu.
“Bio dvaput jedan kralj” (Twice Upon a Time) osvojio je proteklog meseca još četiri nagrade, dve nagrade za najbolju animaciju u Cluju, Rumuniji, na festivalima Short to the Point i 12 Months Film Festival i dve nagrade na festivalu Cinema of The World u Bombaju, Indiji – nagradu za najbolji scenario i najbolju montažu filma.
Nagrada u Atini je 14. nagrada za ovaj film srpsko-kanadsko-mađarske koprodukcije kuća Plan 9, AZT Media i To Blink Animation. Pored značajnih nagrada za animaciju na festivalima u Spaniji, Americi, Kanadi i Srbiji, film je dobitnik i 3 nagrade za najbolji scenario, nagrade za najbolju originalnu muziku (Vladimir Kerkez i Aleksandar Ranđelovic) i nagrade publike na festivalu Fancine u Malagi.
Film je prikazan u preko 20 zemalja, a ovog meseca ce nastaviti svoju turneju na festivaliima u Beču, Los Anđelesu, Džordžiji i filmskom festivalu Golden Kuker u Sofiji.
Autor filma Vojin Vasović,  diplomirani reditelj i saradnik u nastavi na Akademiji umetnosti u Beogradu, pored dugometražne animirane verzije ovog filma radi i na dugometražnom igranom filmu “Kraj sveta” po scenariju Aleksandre Urošević, koji je dobio podršku Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija i nagradu za najbolji pitch na ko-produkcijskom marketu i pitching forumu FEST FORWARD u okviru ovogodišnjeg FEST-a.
“Bio dvaput jedan kralj” je priča o kralju koji ima podvojenu ličnost i živi u nesvakidašnjem podeljenom ekranu. Jedna njegova polovina predstavlja Kralja Pesnika, čoveka elegantnih manira i pokreta, dok druga predstavlja Kralja Ratnika, nesutrašivog i gordog vojskovodju. Oni očajnički žele da se otarase jedan drugoga i na tom putu im pomažu razni lekari, druidi, njihove verne kraljice, pa čak i njihov arhineprijatelj – dvoglava aždaja.
Glasove u filmu daju John White i Miodrag Mića Milovanov, a animaciju pored Vasovića i Nikole Stepkovića potpisuju i Snežana Čubrilović, Mladen Nikolić i Jelena Milunović. Film su podržali Filmski Centar Srbije, gradski i regionalni fondovi u Torontu, kao i madjarska produkcija AZT Media.

Twice Upon a Time – animation teaser from Vojin Vasovic on Vimeo.