BURA organizuje "Slobodu kretanja"

BURA Beogradska umetnička radionica (BURA), u saradnji sa Akademijom umetnosti u Beogradu i Kancelarijom za mlade SO Stari grad, organizuje multimedijalni događaj “Sloboda kretanja ili O PUTOVANJIMA” koji će se održati u subotu, 5. oktobra 2013. godine, u Bašti i Galeriji Akademije umetnosti, kao i u prolazu do Terazija 42.

Ovim jedinstvenim projektom predviđene su brojne umetničke aktivnosti, među kojima su izložbe, performansi, turistička šetnja i vođenje kroz postavke, filmske projekcije, pozorišne predstave, muzička izvođenja itd.

Vizuelni segment projekta obuhvata izložbu u galeriji poznatih umetnika koji su o putovanjima govorili u mediju fotografije, skulpture, ulja i akrilika na platnu, instalaciji, pa će publika imati priliku da vidi dela Gorana Tomaševića, Peđe Kujundžića, Marka Аurice, Srđana Аileta Markovića, Marine Vasiljević- Kujundžić, Vere Stevanović, Dragane Marković, Ognjena i Seke Lopušina,  Želimira Barića, Slavka Krunića i drugih.

Bašta Akademije kao mikro-urbanistički biser će biti poprište performansa “Transpozicija” Snežane Arnautović Stjepanović i Ivice Stjepanovića, a okolni objekti, poput auto-servisa, mesto izlaganja printova na vodootpornim materijalima.

Postavka pokriva radove različitih generacija autora, a njihov susret ukazuje na viši nivo putovanja, umetničkim “prevoznim” sredstvima.

Najkompleksniji deo projekta nazvan “Tiha tura” je zapravo spoj turističke šetnje i vođenja kroz izložbu. Naime, grupe posetilaca (maksimalno 10) će biti sprovođene prolazom od zgrade Akademije do Terazija 42, koji će biti pretvoren u izložbu fotografija, suvenira, instalacija i sličnog, dakle, uspomena sa putovanja najšireg kruga stvaralaca, uključujući i najeminentnije.

Publika će istovremeno videti srce prestonice “iznutra”, što malo koja agencija pokriva, i uživati u tuđim trenucima povišene euforije, sublimisanim umetnošću.

Pravilo ture je istaknuto nazivom – šetnja se mora odigravati u tišini! Kreću od 13 časova.

Istovremeno, biće inicirano da prolaz postane Pasaž književnika Danila Kiša, koji je ovde stanovao, pa će “Tihu turu” voditi inicijator ove ideje Jovo Anđić.

Pored pomenutih umetnika, u “O PUTOVANJIMA” učestvuju i Jovan Babić Foske, Maria Somborsi, Marija Kauzlarić, Danijel Glid, Tamara Antonović, Aleksandrija Ajduković, Aleksandra Zdravković, Duda Ludošan, Branislav Ješić, Dragana Nikoletić, Vesna Vujić, Nevena Trutin…

“Putovanje stomakom” je jedan od najmerodavnijih načina upoznavanja drugačijeg, pa će čuveni putnici-kulinari iz prestižnog restorana “Iguana” i poznate zemunske Kobasičare “Rusmir” pred očima posetilaca praviti specijalitete iz internacionalnog asortimana, a posle će publika to i probati.

Kino segment “Zavrti globus” je posvećen filmovima o realnim i virtuelnim putevima i on će u “lupu” i mraku bioskopske sale biti na raspolaganju publici.

Dramsku crtu putešestvija naglasće pozorište “Dadov” polučasovnom predstavom “Moj dragi Beograd” (18:30) i poznati komičar Zoran Kesić (19:30 časova).

Biće po nečeg i za ljubitelje knjiga jer će “Nesanicu za dvoje” potpisivati autori Mirjana Ognjanović i Slavko Krunić (16 časova, Galerija).

Put najbolje “legne” uz muziku, za šta je u slučaju “Slobode kretanja” zadužena grupa “Аura i mornari” (oko 20 časova) i DJ Cok.

Iako se putovati može i po kiši, BURA raspršuje tmurne oblake ali priprema i rezervni plan za “vanredne situacije”.

Cilj projekta “Sloboda kretanja ili O PUTOVANJIMA” je da promoviše putovanja kao izvore inspiracije i novih saznanja, način širenja vidika i oslobađanje od predrasuda, kao sredstvo sticanja mentalne slobode, povećanja tolerancije, ali i da populariše aktivizam i kolektivni stvaralački rad, kao vrstu “leka” protiv otuđenja. Zadatak organizatora je da daju svoj doprinos sve razvijenijem pokretu umetničkog oživljavanja (šireg) centra Beograda.

BURA poziva publiku na jednodnevnu „ekskurziju“ 5. oktobra 2013, počev od 13 časova.

Leave a comment