Filmovi studenata Akademije umetnosti u takmičarskoj selekciji Festivala srpskog filma fantastike

Festival srpskog filma fantastike8. Festival srpskog filma fantastike “Osmi putnik” biće održan u Domu omladine Beograda od 16. do 19. oktobra 2013. godine.

U takmičarskim i pratećim programima biće prikazano pedesetak filmova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, SAD, Kanade, Brazila, Rusije, Italije, Španije, Irske i Norveške, a za festivalske nagrade Koskar i Piramida nadmetaće se 31 film iz Srbije i regiona, u kategorijama: najbolji film, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni efekti, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike, odnosno najbolji film sa područja bivše Jugoslavije i najbolji “found footage” film.

Za svoje mesto u takmičarskoj selekciji izborila su se čak tri ostvarenja studenata Akademije umetnosti: film “Pukotina” Emilije Gašić, studentkinje II godine Filmske režije u klasi prof. Miroslava Živanovića; “Marioneta” Mihajla Vitezovića, studenta IV godine Dramaturgije u klasi prof. Siniše Kovačevića; kao i “Žeđ”, film Janka Pješivca, studenta II godine Filmske i TV montaže u klasi prof. Gordane Zafranović.

O dobitnicima Koskara odlučivaće žiri, u čijem radu će učestvovati: Dejan Nikolaj Kraljačić, scenarista i reditelj (Kanada-Srbija); Milan Todorović, producent i reditelj (Srbija); i Aleksa Gajić, strip-autor i animator (Srbija).

Kao i svih prethodnih godina, Festival srpskog filma fantastike je za svoju publiku pripremio i veoma bogat i specifičan prateći program, pa će tako biti organizovana tribina Šok koridora o “found footage” filmovima, koju će voditi Nenad Bekvalac, jedan od dvojice autora istoimene kultne TV emisije; gledaoci će moći da pogledaju zaboravljene, neprikazane ili malo poznate filmove u okviru off-selekcije “Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike”; u holu ispred Velike dvorane Doma omladine biće postavljena izložba skulptura Arpada Slancika iz Subotice, kao i scenografski radovi Stevana Aleksića; dok će posebnu “poslasticu” Festivala predstavljati Šetnja zombija (Zombie Walk), koja će biti upriličena poslednjeg festivalskog dana, 19. oktobra, kada će oko 200 dobrovoljaca, koje će u zombije maskirati domaći majstori za specijalne efekte, prošetati centralnim gradskim trgovima. Ova šetnja će imati humanitarni karakter, pošto će se tokom njenog trajanja prikupljati sredstva za Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici. Pred Šetnju zombija, na Trgu Republike će biti upriličen koncert grupe Goatmare and the Hellspades, a specijalan nastup imaće i srednjevekovni vitezovi izudruženja Beli orlovi.

Svečanost otvaranja Festivala vodiće Nenad Okanović, diplomirani student Glume na Akademiji umetnosti u klasi prof. Mirjane Karanović.

Festival srpskog filma fantastike (FSFF), osnovan u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora. Istovremeno, FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isključivo ovim žanrovima.

Kliknite da preuzmete program 8. Festivala srpskog filma fantastike.

Leave a comment