ČEŠKI REDITELJ VACLAV DVORŽAK – POČASNI PROFESOR AKADEMIJE UMETNSOTI U BEOGRADU

 

U prisustvu studenata i profesora Akademije umetnosti u  Beogradu, rektorke prof. dr Jozefine Beke Trivunac i predstavnika Alfa BK, Ambasade Češke Republike, Udruženja češko-srpskog prijateljstva u Beogradu i Karić Fondacije, istaknutom češkom reditelju Vaclavu Dvoržaku uručeno je priznanje Počasnog profesora Akademije umetnosti u Beogradu.

Ovo prestižno priznanje, našem gostu, uručio je dakan našeg fakulteta, prof. Dragan Elčić.

 

Vaclav Dvoržak je jedan od najznačajnijih evropskih dokumentarista, koji je naveći deo svog stvaralaštva i  tema posvetio Srbima i njihovom stradanju na Kosovu i Metohiji. Češki filmski i TV reditelj i politički analitičar je profesionalnim dokumentarističkim pristupom u filmu “Oteto Кosovo” ispričao sudbinu Srba na Кosmetu, o kojoj su mnogi ćutali ili su prikazivali iskrivljenu sliku. Dvoržak je i pokretač peticije da Češka preispita odluku o priznanju nezavisnosti tzv. Кosova.

Prisutni su imali priliku da pogledaju i kratak film posvećen g. Vaclavu Dvoržaku.

 

Priznanje Počasnog profesora Akademija umetnosti u Beogradu do sada je dodelila izuzetnim umetnicima poput Nikite Mihalkova, Nikolaju Burljajevu, Andreju Кončalovskom, Karenu Šahnazarovu i drugima.

Leave a comment