Diplomska predstava “Galeb” gostuje na festivalu u Jaroslavlju (Rusija)

Diplomska predstava “Galeb”, studenata IV godine glume Akademije umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Andreja Šepetkovskog i prof. Milana Neškovića, u režiji Milana Neškovića, gostovaće na 11. omladinskom festivalu “Pozorišna budućnost Rusije” koje se održava u Ruskom državnom dramskom pozorištu Volkov u Jaroslavlju.

Predstava, koja je već dobila nekoliko nagrada, i u kojoj igraju: Marija Babić, Dimitrije Prodanović, Milena Božić, Gordana Đokić, Miloš Lazarov, Milan Krstić, Predrag Grujić, Vahid Džanković, ponovo će imati priliku da pokažu svoje majstorsko izvođenje jedne od najkompleksnijih drama u isoriji pozorišta.

Omladinskim festival “Pozorišna budućnost Rusije” će se održati od 22. do 28. aprila.

Ova predstava poslednje nagrade je dobila u Minsku, Beolorusija, na tamošnjem festivalu “Teatralny koufar”. Glumica Gordana Đokić je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu, Miloš Lazarov za najbolju mušku glavnu ulogu, reditelj Milan Nešković je dobio nagradu za najbolju režiju.

U Jaroslavlju je 1750. godine osnovano prvo profesionalno nacionalno pozorište koje je kasnije nazvano Volkov Teatar. Kasnije su tu počinjali svoje karijere vanserijski glumci koji su onda naknadno oduševljavali moskovska i sankpeterburška pozorišta. Zgrada u kojoj je danas smešteno pozorište izgrađena je 1911. godine.

Danas je Volkov teatar jedno od najboljih pozorišta u Rusiji, sa klasičnim i modernim repertoarom. Umetnički direktor pozorišta Jevgenij Marčeli je jedan od najprestižnijih savremenih ruskih reditelja.

Leave a comment