Jelena Dobrković: Kratak put do uspeha za najboljeg studenta produkcije

Studirati produkciju u umetnosti i medijima znači pre svega biti dobro organizovan, voleti umetnost, umeti s ljudima i novcem, biti ambiciozan.

Već od starta studija na Akademiji umetnosti u Beogradu, Jelena Dobrković je pokazala da na nju producentski i organizacioni poslovi u svetu umetnosti i medija apsolutno mogu da računaju.

Najbolji student na svojoj klasi, Jelena je još tokom studija organizovala čitav niz različitih i uspešnih dešavanja, i nismo bili uopšte iznenađeni njenim uspesima u poslu odmah nakon završetka studija.

Nizala je velike projekte bez zastoja i problema, radila marketing i PR u ConFilmu, a bila je asistent producenta za film “Taksi bluz”.

Jelena poslednjih meseci radi u marketinškoj agenciji New Moment, na poziciji account menadžera, i tu već može da se pohvali odličnim projektima koje je realizovala zajedno sa svojim timom.

Pogledajte spot koji je agencija New Moment uradila za Telenor:

 

 

AKO I TI ŽELIŠ DA POSTANEŠ PRODUCENT, PRIJAVI SE NA BESPLATNE KONSULTACIJE.

Kad san postane stvarnost, to nije magija, to je PRODUKCIJA!

Mnogi ljudi imaju ideju za film, TV emisiju, pozorišnu predstavu, koncert, kulturni događaj… Ali, većina ideja ostaje samo neostvareni san. Da bi se bilo koja ideja materijalizovala i ostvarila, potreban je neko ko će da pokrene ostvarivanje iste – to je producent. Producent preduzima potrebne korake u produkciji kako bi došlo do ostvarenja ideje. Producent je osoba koja pokreće, kreira i vodi projekat od ideje do realizacije.

Producent zgrabi ideju, beži sa njom i ubeđuje druge da ga prate

Producent je jezgro svakog projekta – od rađanja nove ideje do konkretnog dela. U teoriji, producent ima neograničen potencijal da edukuje i zabavi. U praksi, to je svakodnevni kompromis, intenzivno provedeni sati, stresni zahtevi i velika odgovornost. Producent je istovremeno idealista, realista, praktični sanjar, kockar, vojskovođa i dete oduševljeno pokretnim slikama i svetlima pozornice. Posao producenta je kombinacija umetnosti i zanata, trgovine i tehnologije, upravljanja i saradnje.

Biti producent je ambiciozan zadatak i velika privilegija

Ako ste spremni na izazove i možete da delujete na više polja, možete da podnesete neprestanu bujicu zahteva i pitanja, ako ste opsesivno-kompulsivni i volite da ste „u škripcu“ dok se dobro zabavljate, imate dobru osnovu da postanete producent. Kombinujte ove osobine sa kreativnošću i fleksibilnošću, otvorenošću za nove ideje i informacije, poštovanje za sve vrste ljudi, etički i profitabilni pristup poslu  – ako posedujete sve ove osobine, možete se buditi svakog jutra uzbuđeni što idete na posao kao producent.

Producent pretvara snove u javu!

Producent podstiče saradnju i pruža jako i izbalansirano upravljanje. Zna kad da se povuče i pusti ljude da rade svoj posao. Dozira strpljenje, humor, viziju projekta, dajući kreativna uputstva u skladu sa predviđenim budžetom. Producent je darežljiv kad su u pitanju fleksibilnost i ohrabrenje, dok je s obe noge na zemlji i u skladu sa budžetom i vremenom. Uprkos dugim satima i čestim neprijatnim situacijama, producent je fokusiran i opušten – ili makar tako deluje.

Produkcija nije samo posao, PRODUKCIJA je način života!

Leave a comment